Opinió

opinió

Solidaritat ben canalitzada

Les campanyes de recollida de material no sempre s’ajusten a les necessitats

La Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme ha destacat la importància que les mostres de solidaritat amb la població d’Ucraïna, que aquests darrers dies han desbordat totes les previsions, estiguin ben canalitzades. Segons han exposat a través d’un comunicat: “Moltes de les recollides d’aliments, roba o medicaments surten d’iniciatives ciutadanes que, amb tota la bona fe del món i amb la inquietud per poder ajudar les persones que pateixen, s’organitzen sense pensar gaire com faran arribar tot el material recollit al destí.” Però, segons asseguren, “amb bona voluntat no sempre n’hi ha prou”. Alerten, per exemple, que sovint la mateixa situació d’emergència acaba desencadenant campanyes precipitades i que no tenen en compte les necessitats reals. En aquest sentit, i això ho dic jo, fora bo que ningú es prengués aquest tipus de campanyes com una oportunitat per desfer-se de la roba vella (n’hi ha que fins i tot han donat peces d’estiu!) i autèntiques rampoines que no gosaríem ni portar en un mercat de segona mà. En el mateix ordre de coses, Núria Palomar, de Girona Acull, recorda com “al camp d’Idomeni, a Grècia, l’any 2006 hi arribaven grans quantitats de roba d’abric quan estàvem sota un sol de 40ºC!”. Ah! i encara més lamentable, entre la roba donada també hi havia disfresses. S’ho imaginen? Més que un acte de generositat sembla una burla.

D’altra banda, i segons argumenta la Coordinadora, cal tenir en compte que el material que es recull pot tenir un impacte negatiu des d’un punt de vista econòmic (poden distorsionar les economies locals) i també mediambiental (es necessitarà transport per dur-lo fins on sigui, amb la consegüent petjada de CO2), i fins pot arribar a fomentar la corrupció, en determinats països.

Per tots aquests motius, la Coordinadora d’ONG fa una crida perquè, abans que les recollides de material, es promoguin les donacions en efectiu sempre que sigui possible i encara que siguin quantitats petites. “Són molt ràpides i permeten dur a terme accions de manera immediata”, sosté. I fan esment d’algunes institucions i entitats cap on es poden efectuar ingressos. Entre aquestes, el Fons Català de Cooperació, Metges sense Fronteres, Càritas, Creu Roja, Unicef, Save the Children, Farmamundi i Acnur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia