Opinió

Vacances, amb Nadal

Nadal és un excel·lent narrador que treu partit dels seus records d’infantesa a la costa catalana

Abans de la pandèmia, amb l’Imserso, la meva dona i jo havíem fet diverses excursions pel territori insular (Balears i Canàries). Ara, tímidament, un cop frenada la covid-19, hem reprès els viatgets, aquest cop per la península, amb autocar, sense el neguit dels aeroports. Ens hem estrenat visitant Navarra durant una setmana.

No descobriré jo la bellesa d’aquella comunitat, els seus boscos i la seva vegetació, els seus monuments, les seves ciutats, amb algun racó que tenim ben conegut de la televisió com ara la plaça de l’Ajuntament de Pamplona, rovell de l’ou de la festa de San Fermín. Teníem el quarter general instal·lat en un hotelet d’Auritz, a tres quilòmetres de Roncesvalls, conjunt que vam visitar amb deteniment el segon dia. Allà es respira la història remota i afloren els mites de Roldan i Carlemany. Hem voltat, a més, per Pamplona, Otsagabia, Lizarra, Erronkari, etc. sense oblidar una incursió en terra aragonesa per recórrer a peu el nucli antic de Sos del Rey Católico, nomenat recentment un dels pobles més bonics d’Espanya, i hem gaudit de les obligades visites als monestirs d’Iranzu i de Leire, tots dos impressionants.

Hem menjat bé, sense passar-nos, sobretot amb les típiques sopes de verdures, les amanides i tot allò que la terra produeix, i també la carn. I, òbviament, els formatges, les melmelades, les xocolates, productes que hem pogut adquirir, a més, en fàbriques i botigues artesanes, junt amb el famós patxaran.

La cambra de l’hotel, sota la teulada amb mansarda, era acollidora i et predisposava a relaxar-t’hi bé, havent sopat, amb alguna lectura. Me’n vaig emportar el llibre de Rafel Nadal Mar d’estiu.

El contrast del paisatge que explica l’autor gironí amb la duresa de la part muntanyosa de Navarra era evident i venia a ser com aquells plats que serveixen alguns restaurants i que titulen mar i muntanya. Nadal és un excel·lent narrador que treu partit dels seus records d’infantesa a la costa catalana i s’eixampla, després, amb les seves sortides cap a Itàlia i Grècia, i altres llocs eminentment mediterranis. El lector gaudeix de les descripcions i del suc que treu d’algunes anècdotes soboroses del seu pas pel Mare Nostrum. M’ho he passat molt bé. Viatge i lectura s’han complementat divinament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia