Opinió

opinió

Miratges de curta volada

Tres fets crucials per a la realitat econòmica, social i ambiental del meu país

El temps permet tenir una perspectiva d’esdeveniments que van succeint al llarg de la recent història. L’experiència ha fet que hagi viscut tres fets que esdevenen crucials per a la realitat econòmica, social i ambiental del meu país. Em refereixo a les bombolles especulatives. Aquests fenòmens representen un miratge econòmic enlluernador a curt termini, per passar a ser un toc d’alerta a mitjà termini i per acabar amb una crisi de gran envergadura amb conseqüències més enllà dels factors i elements intrínsecament implicats. Comencem per la primera, la gran crisi immobiliària que va esclatar l’any 2008 i que va comportar una profunda recessió de les economies d’Europa, Amèrica, Àsia i països emergents. Com a activista ambiental del moment, tantes vegades havíem dit pa per avui i gana per demà.

La segona viscuda és la porcina, que es troba en fase d’alerta. Un sector primari dependent de les integradores que s’han mogut en mercats internacionals lluny de les necessitats i realitats ambientals i socials del territori. Val a dir que molts pagesos del país han pogut sobreviure gràcies a aquest sector. Però davant la greu crisi del petroli, que arrossega uns canvis profunds en l’àmbit del transport internacional de mercaderies, i el creixent sector porcí de la Xina, s’esdevindrà segurament un imminent trencament. Aquesta crisi deixarà molts pagesos a l’estacada, que deixaran les terres que estaven treballant fins ara, i alhora una greu contaminació dels aqüífers i una sobrefertilització dels sòls amb conseqüències importants en el balanç del nitrogen i fòsfor. Caldrà trobar l’estratègia per salvar el sector i començar a posar la primera pedra per a la reconversió tot garantint unes bones pràctiques agràries compatibles amb la protecció del medi i que alhora se’n pugui viure amb dignitat.

I la tercera, en fase de miratge, són les renovables. Sembla –segons les darreres declaracions de la consellera de la Generalitat– que s’aposta per projectes d’elevada producció energètica promoguts per grans empreses, malmetent el territori i sense escoltar les seves veus. Esperem que el temps em sorprengui amb un viratge de la bombolla i que hi hagi una planificació i coherència amb el decreixement, l’estalvi de recursos i energia i un desenvolupament pensat per i amb la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia