Opinió

l'entrevista

“Tancar-te en tu mateix no et porta enlloc”

L'any 2009 van organitzar el primer concurs, que va ser un èxit, i al setembre ja celebraran el tercer. Com ho han fet perquè hi hagi tan bona resposta?

Quan vam organitzar la primera edició del concurs volíem fugir de la captivitat, volíem que fos objectiu, neutral... Aquí la gent s'hi apunta voluntàriament i agafa un producte que té un valor cultural diferent, amb la intenció de donar la seva opinió sense compromisos previs.

Com es trien les 50 referències que s'avaluaran en cada concurs?

Això ens ho fan des de l'agència Parenthesi, però han de ser 50 referències que responguin una mica a l'esperit del consorci Vinya Celler Masia i que siguin una mostra representativa del sector.

I quin és l'esperit del consorci?

Som un grup obert, que sempre hem intentat anar més enllà del Penedès: fins on es pugui parlar de celler o de masia amb sentit. Per això diem que abastem tot l'àmbit lingüístic català. Defensem l'esperit del lligam amb la terra... Abans érem pagesos, ara som viticultors. Jo crec que el nom del consorci ho resumeix molt bé: vinya, celler, masia. Fem vins de collita pròpia, assumint el risc del pagès i el de l'elaborador.

Aquest és el primer concurs temàtic, que dedicaran a vins negres.

Sí. En el cas dels dos concursos anteriors, que eren generalistes, servien com a test de mercat, perquè et feia una primera pinzellada de cap on es decantava el gust del consumidor, però sempre hem intentat que sigui un concurs divertit i amable per a aquells que hi participen. No volem pontificar. Nosaltres sempre parlem dels vins més ben valorats pels jutges... Si no, hauríem d'entrar en el dilema de si és més bo el vot d'una persona del poble o el d'una personal il·lustrada.... i, en democràcia, tots els vots valen igual.

El fet d'organitzar un concurs temàtic de vins negres, els obliga a sortir del Penedès, malgrat que sigui el punt de més producció.

És lògic que el Penedès tingui un pes important perquè és on es concentra la màxima producció i costa molt trobar vins blancs fora del Penedès, però, precisament, volem que hi hagi vins de tot arreu de l'àmbit lingüístic, i aquesta és una bona oportunitat. Tancar-te en tu mateix no costa gens però no et porta enlloc.

Tenen un perfil del tipus de persona que s'hi apunta, a fer de jutge?

No l'hem fet, però és gent de mitjana edat amb un nivell adquisitiu mitjà i disposada a divertir-se... Reps les ampolles a casa i això et permet fer el tast en unes altres condicions. Vull dir que, en aquest concurs temàtic, segur que tastes totes les ampolles, però en el concurs generalista, en què reps vi blanc, negre, rosat i cava, segur que te les acabes, les ampolles...

Què va portar el consorci a promoure aquest concurs?

Va ser una idea que va néixer dins del consorci, i el cert és que aquest tipus de concurs és difícil que el pugui promoure ningú més.

Què vol dir?

Nosaltres no hem de respondre a interessos comercials ni polítics. Només responem a una manera concreta d'entendre la vinya. I donem l'oportunitat a la gent de conèixer vins que, potser, mitjançant els circuits comercials tradicionals, difícilment els arribarien. Això dóna un plus de llibertat que la gent valora molt perquè, al final, les coses no són el que pretens, sinó que són el que són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.