Opinió

opinió

Carta enviada als Reis d’Orient

Catalunya era pionera i un referent en polítiques de conservació

Estimats reis,

Aquest any us he demanat moltes coses, segurament són massa o de gran envergadura, però considero que són bàsiques i possibles.

Demano per al meu país una política transversal ambiental digna i que recuperem la il·lusió i l’embranzida de ser pioners, ambiciosos i planificadors per garantir una millora significativa en la conservació de la biodiversitat, unes polítiques reals de lluita contra el canvi climàtic i una estratègia clara cap a una transició energètica sostenible.

I tots aquests canvis han d’estar dotats d’una planificació clara, amb pressupostos associats, amb els recursos humans necessaris i amb un cronograma com a full de ruta clar cap a una visió transversal de les polítiques ambientals del país que afecten totes les àrees i els departaments de la Generalitat de Catalunya i de la societat en general.

Catalunya, a finals del segle passat, era pionera i un referent en polítiques de conservació del medi natural. Hi havia una il·lusió i una embranzida per fer normativa i polítiques per garantir la conservació del patrimoni natural.

Caldria recuperar aquest esperit i associar-lo a la necessitat de poder lluitar amb els canvis ambientals d’àmbit planetari que ens estan enquadrant les polítiques nacionals i locals: el canvi climàtic, la contaminació de l’aire en àrees urbanes de gran envergadura i una pèrdua de biodiversitat galopant.

Si hi afegim una crisi profunda dels recursos energètics, que actualment estan movent un 80% del món –els combustibles fòssils–, estem en un paradigma difícil de governar i amb canvis profunds i sobtats.

I no podem fer res més que decidir si anem salvant aquests canvis sobre la marxa i tapant contínuament urgències o si tenim una mirada a curt, mitjà i llarg termini per fer que la sotragada sigui més suau, previsible i amb propostes per esmorteir el cop.

No sé si és demanar massa, però considero que el nostre país –si realment aspira a ser independent– ho sigui també per encapçalar aquests canvis cabdals amb energia, il·lusió i intel·ligència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia