Opinió

opinió

Recerca de proximitat

Cal destacar el paper de l’Idibgi també a l’hora de fer front a la covid

A finals de l’any passat informàvem en aquest rotatiu del descobriment d’un nou mecanisme implicat en l’obesitat que podria donar lloc a un nou tractament per combatre-la en un estudi liderat, entre altres, per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi). I en l’edició d’ahir ens fèiem ressò dels resultats preliminars d’un altre projecte, en què participa també l’Idibgi, en què es constata que els efectes prebiòtics dels pans fets amb farines no refinades podrien ser d’utilitat en l’abordatge dels pacients amb malalties inflamatòries intestinals, com ara la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa. Dos estudis que són un exemple del lema d’aquesta institució: “La teva salut, la nostra recerca.” Constituït formalment l’any 2005, l’institut té els seus orígens en la Fundació Privada Dr. Josep Trueta (1995). Però des de l’any 2008, amb l’entrada del govern català en els òrgans de govern, té caràcter públic. Actualment, és un centre d’investigació Cerca de la Generalitat amb diverses àrees de recerca en els àmbits cardiovascular i respiratori, imatge mèdica, metabolisme i inflamació, oncohematologia, neurociència i salut mental, entre altres. Té la seu al parc hospitalari Martí Julià de Salt i disposa de més de 400 investigadors i investigadores. L’any passat va tancar amb un balanç de 21 grups de recerca i més de 60 projectes, 257 assajos i 389 estudis observacionals en actiu.

Dirigit per la doctora en biologia Marga Nadal des de fa pràcticament un any, cal destacar també el paper compromès de l’Idibgi a l’hora de fer front a la covid: d’una banda, amb la recollida de mostres al biobanc, que s’usen per a investigacions actuals i futures relacionades amb el coronavirus, i d’altra banda, amb les sinergies que des de l’inici de la pandèmia es van generar amb l’empresa Hipra, amb seu a Amer, per contribuir en el procés de desenvolupament de vacunes contra la covid-19. Unes sinergies que s’han traduït, per exemple, en la gestió dels voluntaris que es necessiten en les diferents fases de l’assaig clínic de la vacuna d’Hipra.

L’Idibgi té entre mans investigació biomèdica feta des de la proximitat amb la voluntat de contribuir en la millora del benestar de tots, propers i llunyans. Una institució de mirada ampla i ambiciosa que requereix un major finançament públic i privat per avançar d’acord amb els reptes en salut i assistència del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia