Opinió

A la tres

Felicitat multicarril

“El patinet elèctric és un gran invent, però en mans d’un conductor irresponsable és tan pervers com qualsevol altre vehicle

No sé si el patinet elèctric haurà estat un dels regals estrella d’aquestes festes, però sí que sabem que és un dels productes estrella per a establiments que venen esport, que venen tecnologia, que venen mobilitat o que venen de tot i més. Només cal sortir al carrer per comprovar el boom del patinet com a mitjà de transport individual urbà. És pràctic, és ambientalment net, és acústicament amable i, sense ser una ganga, és força transversal, perquè n’hi ha a preu de mòbil (de 200 a 400 €) i a preu de moto (de 2.000 a 4.000 €). I fins aquí les bones noves. El que ve a continuació, ja ho poden intuir, són els danys col·laterals del boom, que són evidents a peu de carrer. Si tothom tingués un nivell suficient d’educació, responsabilitat i empatia viària, segur que tot seria harmonia, eficiència i felicitat als carrers de qualsevol ciutat. Però això no és així, oi? Ja ho sabem. El trànsit genera conflictes, els conductors generen conflictes, i no només els dels cotxes, camions i motos, també els de ciclomotors elèctrics, bicicletes motoritzades o no, fins i tot els vianants i, per descomptat, els dels patinets elèctrics. Per a ells no hi ha límits, ni fronteres, ni carrils, de fet són multicarril. Els pots veure transitar pel carril bici, per la calçada central, pel carril bus, per la vorera i pels camins del parc, i no és gens estrany veure’ls fer tots els papers de l’auca en a penes dos-cents metres per aconseguir la màxima eficàcia en el menor temps possible, i la major part de les vegades sense aturar-se, perquè en una proporció no inferior al 90% no se senten interpel·lats pels semàfors. Els veuran circular a 20, a 30 i a 40 km/h o més, perquè d’haver-n’hi, n’hi ha que tenen potència per arribar als 100 km/h. I els veuran fer-ho en tots els seus dominis, també a les voreres, passant a un pam de qualsevol vianant i provocant la lògica sensació de vulnerabilitat i indefensió. El patinet elèctric és indiscutiblement un gran invent, però en mans d’un conductor irresponsable és tan pervers com qualsevol altre vehicle. Seria bo que els responsables de mobilitat dediquessin menys temps a imaginar la desaparició del vehicle convencional i una mica més a ordenar el campi qui pugui que estan provocant als nostres carrers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia