Opinió

A la tres

Cunyat epidemiòleg

“Les restriccions seran necessàries, excessives o injustes. La covid augmenta la mortalitat allà on hi ha activitat social

Les mesures que ens restringiran el Nadal poden haver estat una galleda d’aigua freda per a les famílies o algun sector econòmic. Però no es pot dir que no es veiessin a venir. L’activitat social del pont de la Puríssima i la nova variant ens han recordat que som encara vulnerables i han deixat el sistema sanitari en situació crítica. Aquest cop, la pandèmia afecta més els sectors d’edat no vacunats o amb menys immunoprotecció perquè la vacuna la va perdent a partir del mig any, però a partir dels joves s’ha estès a la resta de membres de les famílies. Si el govern prenia les decisions abans, corria el risc que el TSJC el desautoritzés perquè els contagis i hospitalitzats no eren alarmants. Si les prenia després de festes, CAP i hospitals ja estaran saturats al nivell de la primera onada. Si permet les cavalcades, es queixa l’oci nocturn i la restauració, que tenien les neveres plenes...

Tots duem un epidemiòleg a dins, fins i tot el cunyat/ada a qui sempre recorrem per designar el conegut que té la solució per gestionar la pandèmia millor que els metges, tot i que ningú podia preveure l’òmicron fa un mes. Excessives o injustes, tardanes o prudents... les restriccions redueixen l’activitat social, que és la que genera contagis i, no ens enganyem, més mortalitat. La covid ha fet disminuir la cohort de persones de més de 85 anys a Catalunya. Madrid té un índex de mortalitat per sobre de qualsevol altra autonomia per la gestió antirestriccions de Díaz Ayuso, que va prometre un test gratuït per als madrilenys que ningú no ha rebut. Els EUA han comprovat que la mortalitat és de 6 o de 0,1 persones cada 100.000 sense vacuna o amb tercera dosi, respectivament. El diagnòstic tardà de malalties greus i l’ajornament d’operacions acaba incrementant la mortalitat.

Negacionisme és el neologisme de l’any, però no adonar-se de la realitat és imprudent i, cada cop més, sancionable. És trist que l’última accelerada en la vacunació la provoqués el certificat per entrar al bar! Una mostra de la convicció moral i científica del negacionisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia