Opinió

A la tres

De València a l’Alguer

“El front exterior potser no du la independència però desacredita l’única proposta estatal: reprimir a qualsevol preu

Nou revés de la justícia europea a l’estatal, al jutge Llarena i al Tribunal Suprem, amb la no extradició de Puigdemont i la no detenció de Comín i Ponsatí a l’Alguer. Alemanya, Bèlgica, ara Itàlia, tots els estats han anat descartant l’extradició dels exiliats facilitant-los la lliure mobilitat. De fet, els tres eurodiputats tornen cap a Estrasburg a treballar al Parlament Europeu, que no va creure necessari donar-los la immunitat a l’espera del Tribunal General, però que s’ha comprovat necessària davant l’engany del Suprem.

Hi ha la tendència a pensar que l’anomenat front exterior del procés, que protagonitzen els eurodiputats de JxCat, no avança cap a la independència i que només manté l’estira-i-arronsa, en un moment en què la Generalitat ha iniciat el diàleg amb el govern de l’Estat. Un diàleg a la taula que implica, certament, que per primer cop el govern de l’Estat reconeix l’existència d’un problema polític amb Catalunya. Des del 2017 ens hem adonat que Europa no protegeix gaire una part dels seus ciutadans si ha de qüestionar l’actuació violenta d’un estat contra ells. Al que sí que contribueix el vessant judicial europeu del conflicte és a desacreditar la justícia i l’Estat espanyol, que cada cop té més estaments que actuen per lliure fugint del control de l’executiu. Traure arguments a la justícia estatal que enganya l’executiu i la justícia europea amb les euroordres, o qüestionar que l’única proposta estatal per resoldre el problema sigui la repressió omple de raó el procés català. L’advocat Boye és massa optimista i innocent quan prediu sancions europees a l’Estat per incompliment de la justícia continental, tot i que no li’n falten motius. La caça major de Puigdemont continua sent un esquer electoral. El PP de Casado vol ser Vox i detenir-lo més enllà de lleis i d’Europa, com ja va prometre Sánchez en la campanya del PSOE. Però de moment Sánchez ja s’ha hagut d’asseure a la taula amb un dels successors de Puigdemont a la Generalitat, perquè a l’Alguer o a València la qüestió està per resoldre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia