Opinió

opinió

Dos debats

Tot indicava que el debat de política general que comença avui passaria sense pena ni glòria en els annals del parlamentarisme. Després de la Diada i de la primera taula de diàleg, el debat aixecava poc entusiasme. Un cop més, Puigdemont ha enlairat els ànims d’una part important de l’independentisme i la seva figura tornarà a planar a l’hemicicle del Parlament. Malgrat tot, la seva detenció i el posterior alliberament a l’Alguer no farà canviar l’estratègia de Pere Aragonès. El contingut del seu discurs passarà per insistir en el diàleg i defensar la negociació amb l’Estat espanyol com a solució per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Aragonès defensarà que aquestes negociacions poden aconseguir dur un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya. El pla de govern i la pandèmia també formaran part del debat, en què el president enfocarà aquesta qüestió afirmant que el país té molts reptes davant d’una situació difícil. La detenció de Puigdemont no farà canviar els discursos de l’oposició. Arguments que mantindran intactes, com els de la darrera campanya electoral. Debat previsible a dins de l’hemicicle i menys previsible als passadissos. Diputats de JxCat, de la CUP i alguns d’ERC sospiten que Puigdemont va ser detingut a l’Alguer amb el consentiment del Ministeri de l’Interior espanyol, i aquest fet s’hauria d’aclarir perquè malfiances d’aquest tipus poden fer trontollar la negociació de tots dos governs i qualsevol avenç. Hi ha massa dubtes sobre les circumstàncies de la detenció, i només una comissió d’investigació podria aclarir si la cúpula d’Interior n’estava informada.

El debat ha de posar el termòmetre de la política catalana, i més que mai haurà d’aclarir els pactes que les forces polítiques estan disposades a fer per tirar endavant l’anomenat i complicat “mentrestant” i els temes de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia