Articles

Trossos

Decidir

El procés pel qual Catalunya ha decidit prohibir els toros ha estat democràticament impecable. I ho hauria estat també si hagués tingut el resultat contrari. S'ha recollit un debat real, no específicament català: hi ha debat en els fòrums de tots els diaris del món que reprodueixen la notícia. I fins i tot en diaris espanyols que han editorialitzat amb duresa –i de vegades amb insults– contra la prohibició, bona part dels seus lectors l'aproven. S'ha escoltat a tothom. I s'ha votat.

Defensors

Entenc que, avui, els partidaris de mantenir els toros a Catalunya es plantegin com convèncer la població catalana amb els seus arguments. Hi tenen dret. És la democràcia: les decisions polítiques neixen de majories socials i les majories socials són canviants. El que no entenc és l'actitud dels qui, com que han perdut una votació a Catalunya, demanen ara a les institucions espanyoles que anul·lin d'una manera o altra el que els catalans han decidit.

Autonomia

Si s'opta per aquesta via, per esmenar a través de les institucions espanyoles la decisió del Parlament, el debat ja no serà toros sí o toros no. El debat tornarà a ser qui decideix. És a dir, si el que tenim és tan sols una mena d'autonomia de primera instància, contra la qual sempre es pot recórrer a una instància superior, com va passar amb l'Estatut. Dret a decidir? Sempre que decidim el que els agrada. Si no els agrada ja trobaran la manera de canviar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.