Opinió

La revolta dels infants

Avui els infants, que surten als carrers i es manifesten sense por, donen lliçons de coratge als polítics

La nova revolució del segle XXI demana ciutats sense cotxes, en les quals els carrers tornaran a ser per als vianants. Hi ha grans metròpolis i ciutats mitjanes, amb visió de futur, que han començat a caminar en aquesta direcció. Girona, no. Sembla que aquí només implementarem aquesta transformació quan ens hi obliguin. Els petits canvis que hem vist als carrers, des de fa algunes setmanes amb la limitació de la velocitat a 30 quilòmetres, no són fruit de cap decisió política del consistori. Aquest petit gest de pacificar el trànsit a Girona s’ha fet per força, compel·lits per un reial decret del govern espanyol que modifica diverses normatives de trànsit. Tant se val, que diferents sectors, entitats mediambientals i associacions gironines hagin denunciat des de fa temps el col·lapse circulatori d’una ciutat aclaparada pels cotxes.

Les queixes i les protestes dels ciutadans han anat creixent. Fa pocs dies, vianants i ciclistes van fer, durant unes hores, una ocupació simbòlica de la plaça Marqués de Camps, la zona més contaminada de Girona. El col·lectiu Rebel·lió o Extinció en va tallar els accessos per conscienciar els veïns de la importància de reduir el nombre de cotxes a Girona. Però les queixes i les protestes dels gironins no cessen. L’entitat Girona pel Clima i vuit associacions de famílies de les escoles Annexa, Àgora, Balandrau, Bruguera El Bosc de la Pabordia, Montfalgars, Montjuïc i Pericot, que abanderen la seva protesta amb la campanya Revolta escolar, van fer públic el manifest Per una ciutat dels infants: entorns escolars segurs, saludables i lliures de cotxes.

Els que surten al carrer ja no són només els activistes mediambientals i ecologistes, avui hi veiem adolescents i infants, que ens estan exigint que no els deixem en herència unes ciutats contaminades i poc o gens habitables. El que reclamen són canvis revolucionaris, i els polítics locals ferien bé d’escoltar-los.

Fa temps em vaig atrevir a dir que faltava valentia a l’Ajuntament de Girona per afrontar a fons els problemes de mobilitat i pacificació del trànsit. Es curiós que avui siguin els infants els que han de donar lliçons de coratge als polític, quan es manifesten i tallen carrers al voltant de les escoles. El seu missatge es molt entenedor i ho diuen ben clar. Reaccionin!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia