Opinió

opinió

4 de maig

Les eleccions del 4 de maig a la comunitat autònoma de Madrid agafen interès més enllà de la Puerta del Sol. Pedro Sánchez hi està posant el seu capital polític i si no li surt bé condicionarà la legislatura espanyola, amb un Partit Popular reforçat que espera arrasar a Madrid, i això comportarà que els sectors més conservadors del poder judicial es creixin. Aquest fet pot obligar Pedro Sánchez a moure peça en els pactes que manté amb bona part de l’arc parlamentari. Els acords polítics que van fer possible primer la seva investidura i després l’aprovació dels pressupostos i que mai acaben d’aclarir-se i van quedant pendents. Un dels compromisos verbals més esperats entre el PSOE i ERC són els indults als presos catalans del procés. Malgrat que l’aspiració dels mateixos presos i de JxC sigui l’amnistia per als més de tres mil implicats en els afers del 2017. La primera demora perquè Sánchez impulsés l’indult es va produir amb les eleccions catalanes del 14-F i més tard amb les del 4 de maig.

En cas que Sánchez perdi pes polític a les eleccions del 4 de maig a Madrid, li serà més difícil de portar els indults al Consell de Ministres. També li serà més difícil tirar endavant les promeses de la taula de diàleg malgrat que el govern espanyol mai ha cregut en aquest format i ara mateix li va bé la paràlisi que hi ha Catalunya deguda a la manca d’acord per a la investidura de Pere Aragonès.

De manera equivocada sovint quan plou a Madrid es dona per fet que plou arreu. Un exemple n’és que el baròmetre del CIS dibuixa una forta caiguda de Ciutadans que aprofitarà el PP. El 4 de maig la pluja de Madrid esquitxarà per tot i fora desitjable unitat catalana a les Corts. El panorama podria canviar amb ERC, JxC, la CUP i el PDeCAT en la mateixa direcció. Iniciatives com la llei d’amnistia serien escoltades amb més entusiasme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia