Opinió

De set en set

No tot s’hi val

Mentre, al programa FAQS, Javier Cercas exposava de nou el seu convenciment que és un “fet provat” que la intervenció de l’actual rei emèrit el 23-F va ser decisiva per frenar un cop d’estat que no dubta que va ser aliè al Borbó, va començar a circular per les xarxes socials un vídeo que reprodueix parcialment un discurs de l’escriptor en el moment que afirma: “Quan la vida pública o la política s’omple d’aventures o de passions, com ens ha passat a Catalunya els últims anys, tremola o crida a la unitat del general.” Just després, apareix en imatge el general al·ludit, que somriu mentre el públic assistent aplaudeix. Amb vídeo o sense, també va propagar-se la indignació davant del supòsit que TV3 donava canxa a algú que havia reclamat la intervenció militar a Catalunya.

He de confessar que, quan vaig veure el vídeo, vaig quedar perplexa. Què deia Cercas? Després vaig saber que tal discurs va tenir lloc al Teatre de Mèrida el 7 de setembre del 2019 (i no l’octubre del 2017, com s’ha dit en algun mitjà) amb motiu de la concessió d’unes medalles honorífiques. I que el general, Miguel Alcañiz, forma part de la Unitat Militar d’Emergències, a la qual se li reconeixia la tasca de preservació del Guadiana. La funció primordial de tal “unitat” és contribuir al benestar i la seguretat dels ciutadans davant catàstrofes i calamitats. A més de les opinions de Cercas, es pot discutir la broma que duria implícita que Catalunya fos zona catastròfica pel desig independentista. En tot cas, allò indiscutible és que, fragmentat i descontextualitzat, el seu discurs ha sigut manipulat. No s’hi val. Una altra cosa és la inquietud que poden suscitar els aplaudiments: què va entendre l’audiència?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia