Opinió

LA GALERIA

Gavarres i Sidillà

Aquestes dues editorials de casa nostra fan una feina impagable publicant llibres deliciosos i que ens expliquen com a país

Em ve de gust parlar de dues editorials de casa nostra que fan molta i bona feina, tots els dies de l’any però que ara, per Sant Jordi, treuen novetats molts interessants i que els voldria recomanar. Editorial Gavarres, amb l’Àngel Madrià al capdavant, mereix un monument des que va impulsar l’editorial el 2002 editant revistes magnífiques com ara Gavarres, Garrotxes. Alberes i Cadí-Pedraforca. La seva línia de llibres és, però, espectacular, perquè ens explica la nostra història, passada i recent. La col·lecció El Caliu de la Memòria, que es va iniciar amb el deliciós Històries de músics, d’Antoni Mas, incorpora dos nous volums: Històries del Montseny, d’Òscar Farrerons, i Històries d’alcalde, de Joan Armangué. Se sumen a les altres històries, que van des de les Històries de pescador de la Costa Brava, de Lurdes Boix i Jaume Badias, fins a les Històries de Josep Pla, de Josep Valls i Grau, passant per Històries de l’Alta Garrotxa, de Josep Vila; Històries d’alcalde, de Joaquim Nadal i Farreres, i Històries de frontera, de Josep Clara. Ara bé, acaben de publicar un llibre molt important que obre la col·lecció de Narratives: 2017. Dietari d’un any convuls, de Josep Navarro Santaeulàlia; és un dietari imprescindible, amb un gust refinat, intel·ligent i que hauria de ser de lectura obligada. Com ho haurien de ser els llibres, prop de seixanta, que ha publicat Edicions Sidillà, l’editorial que es van empescar Xavier Cortadellas i Judit Pujadó i que acaba de complir 10 anys. Deu anys ja de Tombes&Lletres, el primer volum d’homenatge a 41 escriptors nostres. Ja han publicat 60 títols. El darrer, Arrelats, escrit per Cortadellas i Pujadó amb Ignasi Revés sobre les famílies més antigues de Catalunya. Un volum imprescindible, com ho són tots els publicats per Sidillà. Entre els darrers, Enaigats, del mateix Cortadellas, històries d’aigua al seu territori empordanès. Però des de Sidillà també publiquen Històries de la cuina catalana i occitana, de Vicent Marqués, una obra monumental que porta tres volum, o L’amor, la guerra i altres preocupacions, de Joan-Daniel Bezsonoff Montalat. Edicions Sidillà va publicar també volums d’Adrià Pujol Cruells però s’ha especialitzat en històries del territori, etnogràfiques, de paisatge i història, de cultura i tradicions, que, com ells diuen, expliquen la memòria del país a la menuda, i ho fan “tocant de peus a terra i en clau de futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia