Opinió

LA GALERIA

El GEiEG i Girona

Aquest llibre, necessari, dirigit per Joaquim Nadal, marca les pautes d’interpretació del club lligat a la ciutat de Girona

Ho va dir un carismàtic atleta i entrenador en una entrevista el 1997: “El GEiEG és més que un club, és Girona.” Josep Lluís Lucero sabia de què parlava perquè, al marge de la seva etapa com a futbolista, sempre ha estat lligat al Grup i a la ciutat de Girona, de la qual és ciutadà activista. Ho llegeixo en un llibre que s’acaba de publicar i presentar: El GEiEG i Girona. Girona i el GEiEG. Una història de 100 anys 1919-2019. Més de tres-centes pàgines que recullen la història d’aquest club centenari que un grup d’amics gironins i excursionistes van fundar el setembre del 1919 a la plaça de Sant Agustí. Quan a finals del 2019 es va donar el tret de sortida del centenari amb una magnífica exposició a la Casa de Cultura i diverses taules rodones per parlar del GEiEG, del que ha estat i del que serà, ningú podia imaginar que el 2020 ens colpejaria com ho ha fet. Primer el temporal Glòria, que va provocar importants destrosses al complex de Sant Ponç, ja reparades. Després la pandèmia, amb el confinament de dos mesos i les restriccions que encara hi ha i que hauran provocat la desaparició de molts clubs a Catalunya. El GEiEG pateix de valent, però resisteix. I ho fa perquè, com deia Lucero i fan seu els autors del llibre, els del Grup i Girona són cent anys de projectes compartits. Val molt la pena aquest llibre, fet amb criteris historiogràfics i dirigit pel professor i historiador Joaquim Nadal i Farreras. Ho fa amb els historiadors Josep Clara Resplandis i Rosa Maria Gil i Tort, amb l’arxiver Lluís-Esteve Casellas i Serra i el periodista i escriptor Josep Maria Fonalleras i Codony. Val molt la pena perquè és una història del Grup, que feia falta. És un pilar central que es pot enriquir amb altres publicacions que poden posar la lupa en aspectes més concrets i amb llibres que ja s’han publicat. Però aquest llibre era necessari perquè marca les pautes d’interpretació de la història del club integrat a la ciutat, com explica Joaquim Nadal, grupista i l’alcalde que va ser arquitecte de la ciutat actual. Un llibre per tenir i per llegir en què s’explica gairebé tot, sense defugir moments crítics o polèmics. Un llibre per a la gent del Grup (m’agrada aquesta expressió) i per a tots els amants de l’esport amateur i l’activisme cultural i social, que és el que ha estat el GEiEG tots aquests anys. Com diu l’actual president grupista, Francesc Cayuela: “El GEiEG és Girona, Girona és el GEiEG.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia