Opinió

LA GALERIA

La jugada de Madrenas

Quim Ayats sabia que els seus regidors eren clau per a una moció de censura, però que sempre seria el més petit dels tres partits

El mes de setembre va començar amb sorpresa a la ciutat de Girona. Després de setmanes de rumors –i d’alguna cosa més que rumors– sobre que es presentaria una moció de censura contra l’alcaldessa Marta Madrenas, s’anunciava un pacte de govern entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya per governar Girona. Que hi havia hagut converses no ho nega ningú i que Guanyem i el PSC hi eren al darrere, tampoc. Però els calia Esquerra i amb la gent d’ERC també s’hi havia parlat. Segons unes fonts, converses sense anar més enllà; segons unes altres, per oferir-los un tripartit que faria canviar el govern municipal. Queda Ciutadans i amb Ciutadans també s’hi havia contactat, però tot plegat era complicat d’explicar. De tota l’operació, que fa que el nou govern el formin tretze regidors enfront dels nou de JxCat, el més destacat va ser el secretisme amb què es va portar. No hi va haver cap filtració i el pacte es va anunciar per sorpresa. Els dos primers partits a l’oposició, Guanyem i el PSC, van reaccionar amb duresa al nou pacte dient que tot seguia igual. El cert és que els va agafar per sorpresa i descol·locats i, fa l’efecte, els va malmetre l’estratègia que tenien dissenyada, especialment si hi havia aviat les eleccions al Parlament. Marta Madrenas i Quim Ayats van guanyar el factor sorpresa i ara, després del repartiment de funcions, han de dissenyar com fer front als grans reptes de la ciutat, molt tocada pel temporal Glòria i per la pandèmia. La mateixa alcaldessa reconeix que la situació és complicada i defensa que el seu és un govern fort. Li falta un regidor per a la majoria absoluta. De fet ha ofert col·laboració a l’oposició, i posar el comptador a zero. Si es sumen els vots de Guanyem, el PSC i Cs en resulten catorze regidors, un més que el govern. Es fa complicat, però, entendre que hi pugui haver enteses de fons, però parlem de política. Lluc Salellas té pressa i Sílvia Paneque, també. Creuen que la ciutadania els pot donar una empenta el 2023, però se’ls fa llarg i volien que la cosa anés ràpida. Quim Ayats sabia que els seus regidors eren clau per a una moció de censura, però que sempre seria el petit dels tres partits. Ara Esquerra està al govern, Quim Ayats és vicealcalde i regidor de Cultura. I gestionaran àrees molt importants. Potser, pensen, podrien haver governat des de les eleccions. O fins i tot des del 2016!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia