Opinió

Pot guanyar Trump?

Trump és caracteritzat generalment com un idiota. Com un personatge banal, estúpid i perillós. Ho és. Però no sembla que siga només això

Falta menys d'una setmana ja per a les eleccions americanes i les coses són menys clares que no sembla. Tot el que ens arriba a través dels mitjans de comunicació dels Estats Units és que Hillary Clinton les té guanyades. Però hi ha senyals d'alarma, just sota la superfície, que sorprenen i que posen en remull tant d'entusiasme per la segura victòria de la candidata demòcrata.

Trump és caracteritzat generalment com un idiota. Com un personatge banal, estúpid i perillós. Ho és. Però no sembla que siga només això. Aquesta setmana, per exemple, ha fet un moviment sobtat que m'ha deixat molt pensarós.

Com és ben sabut, als Estats Units l'elecció no la decideix el vot popular sinó el Col·legi Electoral. Evidentment al final la decideix el vot popular, perquè mai ha passat que amb una diferència de més de quatre punts entre un candidat i un altre a àmbit nacional el guanyador del vot popular no siga president. Però amb menys de tres punts de distància qualsevol cosa pot passar i ací és on entra la maniobra de Trump.

En un gest sorprenent, el candidat republicà ha llançat una ofensiva electoral en quatre estats tradicionalment demòcrates: Michigan, Ohio, Pennsilvània i Wisconsin. Són quatre estats on la classe mitjana blanca ha quedat molt tocada precisament per les polítiques de Washington, on Hillary té molt mala premsa i que resulta que sumen 64 vots al Col·legi Electoral, els mateixos que hauria necessitat fa quatre anys Romney per derrotar Obama. Aquesta jugada els demòcrates ni l'han vist venir, obsessionats a conservar Florida. Però és que si Trump guanya en aquests quatre estats podria ser president sense ni tan sols necessitar el vot de Florida.

No ho sé, si la jugada li funcionarà, però els estrategs de Trump han demostrat amb això, a quatre dies de les eleccions, que són alguna cosa més que uns pallassos. Alerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia