Opinió

Keep calm

Sociatic Park

El PSOE ja només
és útil per al PP

La coronació exprés de Felip VI està tenint un efecte polític semblant a l'impacte del meteorit que va causar l'extinció dels dinosaures i va donar pas a la nova hegemonia dels mamífers. La fúria monàrquica del tàndem PSOE-El País i els afalacs desmesurats que els han dedicat el govern del PP i la dreta mediàtica han deixat al descobert –ara també a Espanya– que González, Aznar, Zapatero i Rajoy no han estat mai les alternatives polítiques que aparentaven, sinó la successió lineal dins d'un règim altament extractiu, amb una corrupció estructural i una perillosa tendència a l'especulació financera. Un cop definit el conjunt del sistema, qui s'extingeix és qui no s'adapta al medi i el socialisme espanyol ha perdut la capacitat de representar unes classes mitjanes molt castigades per les decisions del tàndem bipartidista. El PSOE ja només és útil per al PP.

I és en aquest context que el Rolls-Royce de Franco va passejar per Madrid el símbol d'una legitimitat que no és la de Largo Caballero, ni tan sols la de Prieto o Besteiro, sinó la que van instaurar els que van guanyar la guerra contra la democràcia i el progrés. La contradicció és insuperable, així que l'extinció del PSOE serà ràpida. Només queda un any per a les pròximes eleccions espanyoles i, per si fos poc, tot indica que el pròxim secretari general serà un simple delegat de l'administració peronista que regna a Andalusia.

A Catalunya, en canvi, la política és sòlida i amb una forta base social. El fil de legitimitat no ve de la dictadura, sinó de la Generalitat republicana que va tornar de l'exili. A més, el sistema de partits del catalanisme no necessita ser alterat per dibuixar un mapa complet i, de fet, el viatge del PSC cap al bloc PP-Ciutadans només fa que accelerar una extinció ja molt avançada. El vell tiranosaure no se'n va adonar mai, però el fet és que necessitava massa menjar per sobreviure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia