Editorial

El Tribunal Constitucional es torna a retratar

El Tribunal Constitucional espanyol ha tornat a demostrar que no li costa gens posar-se en evidència quan es tracta de mantenir la repressió contra l’independentisme català. Aquesta vegada la maniobra ha consistit a aprofitar el control dels magistrats conservadors que atorga el període de vacances per forçar una resolució contra el recurs d’empara de Carles Puigdemont i Toni Comín en relació amb l’ordre de detenció del Tribunal Suprem. L’objectiu indissimulat era saltar-se la majoria progressista –més sensible a respectar els drets dels exiliats– i l’excusa, una suposada urgència que no resisteix una anàlisi jurídica amb un mínim de rigor. El moviment ha estat tan matusser que fins i tot la fiscalia de l’Estat s’ha afanyat a intervenir anunciant la presentació d’un recurs contra aquesta suposada urgència per aconseguir que s’hi pronunciï el ple després de vacances. La celeritat d’una institució que acostuma a agafar-se amb molta calma els seus pronunciaments precisament per assegurar la solidesa dels arguments ha retratat uns magistrats que han posat al davant les ganes d’aprofitar l’ocasió, tenint en compte que els advocats de Puigdemont i Comín van presentar el recurs el 31 de juliol.

Tot plegat convida a analitzar, una vegada més, què hi pot haver al darrere d’unes decisions que haurien d’obeir estrictament a criteris jurídics. La pressa dels magistrats conservadors coincideix amb les negociacions discretes que l’independentisme català manté amb el PSOE i amb Sumar de cares a una possible investidura de Pedro Sánchez. I l’entrada en joc de la dreta judicial és evident que no afavoreix un bon clima per al desenvolupament d’aquestes converses. En qualsevol cas, que la més alta institució de la judicatura espanyola es comporti amb tanta lleugeresa és un senyal clar de la poca confiança que s’hi pot tenir. Però que això succeeixi quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europeu té en el punt de mira l’actuació dels jutges espanyols en relació amb el Procés és una arma de doble tall que se’ls pot girar en contra. Tirar la pilota endavant pot servir per guanyar temps, però la darrera i esperem que més assenyada paraula la tindrà Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia