Editorial

Tenir fred passa factura

Malgrat un acord de pressupost que les patronals, els sindicats i el tercer sector celebren plegats; els beneficis extraordinaris mai vistos que presenten els grans bancs espanyols, o el retorn massiu aquest 2022 del turisme internacional, molts catalans pateixen una crisi que per ells és sistèmica, la pobresa. Una de les conseqüències més dures per a les famílies que ho viuen en primera persona quan arriba l’hivern és la incapacitat de mantenir a casa una temperatura mínimament adequada. Ho ha confirmat Save the Children. A Catalunya tenim més de 240.000 nens i nenes en plena onada de pobresa energètica, el 17,2% del país. Això no significa només passar fred durant uns mesos perquè milers i milers de famílies no es poden permetre pagar les factures, sinó que és un fet que té conseqüències directes en la salut i en el rendiment escolar, els dos factors més rellevants en plena edat de creixement. L’organització, a més, adverteix que aquesta és una situació que va a més i que molts pares i mares decideixen endeutar-se per tenir calefacció. Però això, paradoxalment, provoca més problemes en la infància, com ara l’estrès familiar, que afecta la seva salut mental. És un peix que es mossega la cua.

Les solucions depenen d’implantar de manera més eficaç una llei com la que va fer la Generalitat el 2015, pionera a Europa, per prohibir els talls de subministrament a les famílies en aquesta situació de vulnerabilitat. Save the Children calcula que aquesta norma va evitar un mínim de 200.000 talls de llum, aigua i gas entre el 2015 i el 2020 a Catalunya. Amb tot, l’ONG adverteix que les energètiques, que continuen presentant beneficis any rere any, no assumeixen ni tan sols en part el cost de l’ampliació del bo social del govern espanyol. També hi ha enormes problemes burocràtics per accedir a qualsevol prestació relacionada amb la provisió d’energia, unes ajudes que haurien de ser automàtiques per a les famílies que es troben sota el llindar de la pobresa, sobretot quan són els infants, la baula més feble, els que estan en més risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia