Editorial

Els Gaudí premien un any excepcional

Hi ha unanimitat a considerar els diferents films premiats en la gala de diumenge de la 15a edició dels premis Gaudí la prova definitiva d’un any excepcional, sobretot per la qualitat d’aquestes obres, en el cinema català. Amb el temps també s’ha demostrat que una festa com aquesta és una cerimònia necessària més en el reconeixement merescut d’un sector que, com molts altres, lluita per sobreviure en un món canviant. També és un moment en què productors, directors, actors, guionistes, músics i tècnics poden exhibir amb orgull un treball que cada vegada és més reconegut en l’àmbit internacional, tot i que això compliqui una gala que, com moltes altres, s’allarga massa hores. Només cal fixar-se en les pel·lícules i els autors premiats diumenge. ‘Alcarràs’, de Carla Simón, ha rebut entre altres reconeixements l’Os d’Or a Berlín i ‘Pacifiction’, d’Albert Serra, ja és considerada una obra de culte a França –millor film internacional per ‘Cahiers du cinema’– tot i haver quedat exclosa de manera sorprenent dels premis Goya. Amb tot, les obres de Simón i Serra són només la punta de l’iceberg d’una collita mai vista de films independents vistos en grans festivals però també amb èxit a la taquilla comercial com ara ‘Suro’, ‘Un año, una noche’ o ‘La maternal’.

El triomf esperat d’‘Alcarràs’ en la categoria de films escrits i rodats en català va tenir lloc el mateix dia que es va conèixer la trista notícia de la mort d’Agustí Villaronga, que en aquest sentit va trencar motlles amb ‘Pa negre’, primer film en català no només guanyador del Goya a millor pel·lícula, sinó escollit també per l’acadèmia espanyola com a aspirant a l’Oscar en la categoria de llengua estrangera. El 2011, en la tercera edició dels Gaudí, la pel·lícula de Villaronga va guanyar 13 dels 15 premis als quals aspirava. ‘Alcarràs’ n’ha guanyat cinc no perquè sigui un film de categoria inferior, sinó perquè des de llavors hi ha més quantitat i qualitat en les produccions cinematogràfiques del país, ja sigui en català, idioma que malauradament encara és una barrera comercial, o en altres llengües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia