Editorial

Més prevenció per una Mercè de tots

Les festes de la Mercè deixen un regust agredolç. Que hagin recuperat una participació multitudinària és una realitat desitjada que queda enterbolida pels aldarulls injustificables protagonitzats per una minoria que aprofita grans concentracions per desfogar-se de qui sap quines frustracions fent mal al bé públic, a la propietat privada i a la imatge de la Barcelona festiva, atractiva, oberta i cosmopolita. Aquest any s’ha produït una mort violenta, que els responsables municipals han deslligat de la festa però que no és compatible amb una valoració de normalitat com la que s’ha fet. No s’hi val a apel·lar a uns índexs de delinqüència i de violència homologables als d’altres grans ciutats. Hi ha hagut una mort, hi ha hagut saquejos de comerços i crema de contenidors i vehicles sense cap fet inductor, i aquests fets són prou greus per merèixer una anàlisi i un propòsit de millora en la prevenció i la persecució. La redistribució d’efectius policials l’endemà mateix ja implica una correcció estratègica. L’èxit de les festes populars rau en la seva transversalitat, que es debilita quan s’estén la percepció que sortir de festa pot comportar riscos incontrolats.

La seguretat és terreny adobat per a la politització, una realitat tan lamentable com injustificable. Al govern municipal, se li ha d’exigir que revisi el plantejament de la Mercè, un cop vista l’escalada d’incontrolats dels dos darrers anys. A la resta de grups, que s’abstinguin radicalment de convertir la seguretat en un instrument de lluita política. L’abordatge del problema ha de ser tècnic i professional, sense ideologia. Que el director general dels Mossos hagi parlar de la conveniència d’un replantejament és un avís. L’avinguda Maria Cristina pot ser apta per al piromusical, però, en el mateix escenari, la combinació de concert, consum d’alcohol i altres substàncies, la matinada i una gran concentració de gent és d’una fragilitat que cal vigilar. Segur que es pot fer més per controlar els aforaments –la pandèmia ha proporcionat molta experiència–, revisar horaris i estudiar la idoneïtat d’alguns recintes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia