Editorial

Els grans tenidors i el dret a l’habitatge

La llei aprovada al febrer pel govern català contra els desnonaments abusius comença afortunadament a donar resultats efectius. Els grans tenidors ja no poden fer fora impunement persones i famílies vulnerables sense oferir un lloguer social als afectats. La primera tongada de multes, de 30.000 euros a 57 tenidors, hauria de ser només el preludi en la lluita contra un dels grans problemes del país, que el dret a l’habitatge sigui real i no només un eslògan. L’Agència Catalana de Consum ja anuncia que les sancions poden arribar als 100.000 euros i la conselleria d’Empresa avança la contractació de més inspectors per perseguir i multar els grans tenidors que, a partir d’ara, incompleixin de manera flagrant una llei que no ha estat fàcil de consensuar després de la prohibició del Constitucional el novembre del 2021. Les mesures en aquest àmbit no seran mai suficients en un sector amb gran poder i que pot calcular que li convé més pagar les multes que no pas desfer-se de les famílies que li fan “nosa”. A més, aprofita una idea sovint acceptada que les ocupacions il·legals en pisos ja habitats o en segones residències són protagonitzades per màfies i delinqüents i no per famílies vulnerables.

El mateix Ajuntament de Barcelona va presentar un estudi abans de la pandèmia en què es demostrava que el 99,9 per cent dels pisos ocupats a la capital no tenien cap persona com a inquilina habitual. Moltes persones vulnerables acaben ocupant habitatges, però la gran majoria són de bancs o de fons d’inversió. Les immobiliàries mantenen que la norma, contra la qual s’han oposat el PP i Vox, legitima l’ocupació. Amb tot, deixar famílies desemparades al carrer és el primer pas cap a l’exclusió social i, per tant, cap a la inseguretat. Multar i vigilar els grans tenidors no és l’única solució per resoldre un dels grans camps de batalla en tots els ajuntaments del país, que és oferir lloguer social als més desfavorits. També en això els jutges posen pals a les rodes. El Constitucional ha tombat l’última llei de regulació de preus del lloguer de l’habitatge just en plena crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia