Editorial

El català en l’àmbit acadèmic internacional

La defensa del català s’ha de fer des de tots els fronts possibles i un d’aquests fronts és el de la promoció del coneixement i del prestigi de la llengua en el món universitari internacional. És important, fonamental, situar i promoure el català i la cultura catalana en el món acadèmic més enllà de les fronteres de l’àmbit lingüístic. Com en tots els altres fronts, dificulta enormement aquesta tasca el fet de tenir un Estat en contra que, per posar un exemple, impedeix reiteradament, amb arguments tramposos, que el català pugui ser llengua oficial a la Unió Europea. Sigui com sigui, avui hi ha unes 150 universitats d’arreu del món en les quals s’imparteixen estudis de català, a partir d’acords i convenis signats amb l’Institut Ramon Llull, l’organisme públic creat fa 20 anys amb l’objectiu, justament, de promoure a l’exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l’àmbit acadèmic, així com la traducció i la producció cultural en tots els àmbits possibles.

La possibilitat d’una sortida professional, com ara la traducció o l’ensenyament, i la curiositat per la diversitat lingüística són les principals raons per les quals s’han matriculat a aquests cursos uns 6.000 estudiants, segons els responsables de l’Institut Ramon Llull, que, de cara al futur, no es proposen ampliar la xarxa d’universitats, sinó mantenir l’actual perquè consideren que són als països i als centres que estratègicament els interessa. Atès el nombre de parlants, uns 10 milions de persones, que fan del català la novena llengua més parlada de la Unió Europea, la seva presència en l’espai acadèmic internacional és més que notable, sobretot tenint en compte que l’Estat espanyol no solament no ha fet mai cap esforç per promocionar-la com una de les llengües oficials que mostrarien la riquesa que suposa la diversitat lingüística, sinó que ha dedicat tots els esforços i recursos públics a mostrar al món tot el contrari, a través de l’Instituto Cervantes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia