Editorial

Les eleccions a Alemanya

Canvi del panorama electoral a Alemanya després de les eleccions d’aquest diumenge. Un dels fets més destacats és la victòria, amb un marge, al final, més ampli del que apuntaven els sondejos a peu d’urna, dels socialdemòcrates d’Olaf Scholz, que ja aspiren a encapçalar el nou govern després dels setze anys d’Angela Merkel al capdavant de la cancelleria. Justament, el partit de Merkel, la CDU d’Armin Laschet, que ha tret els pitjors resultats de la seva història, apunta, de moment, a l’oposició, malgrat les afirmacions del seu líder en el sentit contrari i les intencions expressades des del partit. Dels resultats en destaquen l’important augment dels Verds d’Annalena Baerbock, que, juntament amb els liberals de Christian Lindner, que es mantenen, seran l’objectiu de socialdemòcrates i conservadors per intentar formar el nou govern. Finalment, de diumenge, en destaca la important baixada d’Alternativa per Alemanya, el partit d’ultradreta que fins ara era la principal força de l’oposició i que ha perdut molts suports. El mateix li ha passat a la força d’esquerres Die Linke, que ha superat el 5% necessari per ben poc.

Els resultats obren ara el que es preveu un llarg període de negociacions per formar nou govern i tenir nou canceller. La voluntat és que aquestes s’allarguin, com a màxim, fins Nadal i que no durin els sis mesos de l’última vegada. El que sí és segur és que, per primer cop, el nou govern serà un tripartit i que Alemanya també deixa enrere l’era del bipartidisme, com ha passar en altres llocs.

Però l’SPD no pot badar si no vol que una debilitada CDU li passi al davant. A dreta llei, l’SPD és el primer a intentar formar govern, però totes les possibilitats són obertes. Caldrà tenir en compte, a més, que liberals i els verds forçaran segurament la negociació al màxim, i que, malgrat que els socialdemòcrates siguin la seva primera opció, res és descartable. Potser sí que ho és, però tampoc del tot, la repetició d’una gran coalició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia