Editorial

Transcendentals eleccions avui a Alemanya

Eleccions transcendentals avui a Alemanya, on, per primer cop des de fa setze anys, no està assegurat el triomf d’una de les forces que s’hi presenten, després que l’encara cancellera, Angela Merkel, hagi decidit renunciar a un nou mandat. La incertesa del resultat és un dels factors més importants dels comicis i preocupa els votants alemanys, gens acostumats a aquestes circumstàncies. De fet, els sondejos no assenyalen un favorit clar entre el candidat democratacristià, Amin Laschet (president del ‘land’ de Renània Westfàlia i successor de Merkel); el socialdemòcrata, Olaf Scholz (actual vicepresident i qui encapçala les últimes enquestes), i la líder dels Verds, Annalena Baerbock. I també es preveu que els resultats deixaran obertes diferents opcions per formar govern. Des de la repetició de la “gran coalició” entre democratacristians i socialdemòcrates, fins a un pacte entre aquestes i els Verds o la formació d’un govern tripartit, que seria una novetat, sense oblidar el paper que hi pugui jugar el partit liberal FDP, liderat per Christian Lindner, sobretot si acaba ocupant, com desitja, la cartera d’Economia i Finances i des d’aquest càrrec posar traves, per exemple, a les ajudes europees després de la pandèmia.

I és que, encara que en els comicis d’avui el que es decideix sigui el futur d’Alemanya, a ningú se li escapa que també s’hi juga el futur d’Europa i de la UE. Alemanya és l’estat més poblat de la unió i el de més pes econòmic i el seu lideratge, sobretot el que ha exercit els últims anys Angela Merkel, ha influït decisivament en les polítiques comunitàries, sigui en termes econòmics, com durant la crisi del 2008, o en termes humanitaris, com durant la crisi dels refugiats del 2015. De la coalició de govern que en pugui sortir les pròximes setmanes i de qui la lideri, la resta d’europeus n’acabarem dient bé o mal els pròxims anys. Entre altres coses perquè no s’entreveu, excepció de França, cap altre país disposat a portar el timó europeu com ho ha fet Angela Merkel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia