Editorial

Els avisos del canvi climàtic

Els aiguats que aquesta setmana han provocat estralls i inundacions al Montsià i al Baix Ebre, com ho van ser les greus inundacions del mes passat a Alemanya, Bèlgica o Àustria, són un símptoma més de la resposta del planeta al canvi climàtic provocat per l’activitat humana. Certament, les tempestes no són un fet insòlit, però sí la seva intensitat, freqüència i la major dificultat per preveure-les. La ciència ha establert que els fenòmens meteorològics extrems –tempestes, inundacions, incendis i onades de calor– són més probables ara degut a l’escalfament global i al progressiu augment del nivell del mar i els experts de l’ONU, en el seu informe del mes passat, deixen clar que el canvi climàtic és generalitzat, ràpid, d’intensitat creixent i també que ja ha causat danys irreversibles per als pròxims segles. La qüestió cabdal ara és si la humanitat ha captat el missatge i és capaç de fer el que cal per invertir la dinàmica autodestructiva i evitar mals encara majors.

Les alertes fa temps que estan enceses, però la reacció de la civilització humana ha estat i és massa desigual en convicció i determinació, massa lenta en general i, en definitiva, insuficient. No és fàcil aconseguir la consciència global i la suma d’esforços que ha permès, per exemple, accelerar la posada en circulació de les vacunes contra la Covid-19; més encara quan la destrucció derivada del canvi climàtic és percebuda com un fet llunyà i difús. En aquest sentit, a banda de la contribució de científics i ONG, és important el lideratge polític. Europa ha posat rumb cap a la descarbonització de l’economia i els EUA de Biden han tornat a l’Acord de París, però cal que l’Índia, Rússia i sobretot la Xina remin en la mateixa direcció, reduint dràsticament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, cal que la producció i consum d’energia neta s’imposi sobretot a les 20 principals potències econòmiques del món i cal una reconversió a gran escala de la mobilitat, el transport i la indústria alimentària. La degradació del planeta afecta a tots i és feina de tots ajudar a salvar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia