Editorial

Un atemptat amb danys col·laterals

L’atemptat terrorista d’Estat Islàmic a les portes de l’aeroport de Kabul, que ha massacrat desenes de civils afganesos i dotze soldats nord-americans, ha posat la rúbrica més trista possible al complet fracàs del pla ideat per George Bush i Tony Blair per derrotar els talibans, imposar un govern democràtic a l’Afganistan i eliminar el que a principis de segle era el principal cau del terrorisme gihadista internacional. Els talibans tornen a ocupar el poder a l’Afganistan, els terroristes hi continuen campant i matant, i el full de ruta de la retirada nord-americana del país asiàtic impulsat per Donald Trump d’acord amb els talibans no ha evitat ni el bany de realitat, ni el regust amarg d’una derrota, ni el dolor d’haver de repatriar dotze cadàvers més de soldats nord-americans, que han perdut la vida en una guerra inútil per a tots menys per als que es fan rics amb el negoci de les armes.

Joe Biden haurà de donar la cara pels seus predecessors, però també tindrà la seva part proporcional de responsabilitat per no haver calculat millor un moviment que, a l’hora de la veritat, ha accelerat i amplificat la victòria talibana, ha provocat una evacuació tumultuària i no ha evitat que el terrorisme gihadista aprofités l’ocasió per capitalitzar, en termes de propaganda, la retirada occidental de l’Afganistan i enviar el seu propi missatge de terror dirigit a la població afganesa. El dany col·lateral per a Biden i els Estats Units és que primer la retirada i ara l’atemptat proporcionen nova munició als Republicans per recuperar terreny i aprofundir en la divisió del país. Mentrestant, a l’altre costat de l’Atlàntic, Europa constata que el retorn dels Estats Units al multilateralisme és més un propòsit que una realitat geopolítica; que la reunió del G-7 no els va servir per moure Biden ni un centímetre del que l’administració de Trump va disposar en interès dels Estats Units, i que la política internacional europea, si existeix, no té la força necessària per no deixar els interessos europeus en mans de tercers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia