Editorial

Falta de transparència en el preu de la llum

El preu del rebut de la llum continua esmicolant rècords davant de la impotència dels governs i de la desesperació dels ciutadans, especialment dels més desfavorits. Les explicacions dels governants sobre com n’és d’envitricollat el mercat de l’electricitat, les bones paraules, les rebaixes d’una part dels impostos de la factura i els anuncis de propostes més o menys ben intencionades topen, una vegada rere l’altra, contra la dura realitat: el preu no para de pujar. Cada vegada que es consolida un nou rècord és inevitable recordar els resultats d’explotació de les companyies, gens menyspreables, així com la composició d’alguns dels seus consells d’administració, amb cadires reservades a expolítics amb altes responsabilitats. I el nou rècord del preu de la llum en el mercat majorista es va batre ahir en superar-se per primera vegada la barrera dels 120 euros per MWh.

A la mala notícia que representa el fet que ahir se superés el màxim històric que s’havia assolit el 13 d’agost, en plena onada de calor, s’hi ha afegit l’advertiment de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que algunes de les comercialitzadores han cobrat fins a un 30% més respecte de l’import que en realitat tocaria, sense haver avisat prèviament el client. La CNMC ha observat “manca de transparència” en alguna de les companyies a l’hora d’informar respecte dels canvis en la nova tarifa que va entrar en vigor el juny passat.

L’ens regulador dels preus i de la competència ha detectat l’actuació irregular d’algunes comercialitzadores, tot i que de moment no ha revelat quines, malgrat la petició d’organitzacions de consumidors. Sobrepreu de fins a un 30% i manca de transparència en la factura són dues irregularitats gravíssimes que les companyies que les han comès han de revisar immediatament, donar explicacions clares als consumidors i compensar sense dilació les persones a qui s’ha cobrat de més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia