Editorial

Els repartiments a domicili, regularitzats

Tan sols dos dies abans que entri en vigor la nova llei estatal que obliga a regularitzar els seus treballadors, les plataformes digitals de repartiment a domicili s’han guanyat una altra denúncia del sindicat CCOO, que les acusa de perseverar en la seva mala praxi. Res indica, doncs, que, malgrat la reforma legislativa, les empreses del sector estiguin disposades a acceptar amb gaire entusiasme el deure de contractar com a assalariats els empleats que fins ara mantenien com a falsos autònoms. La situació reflecteix la lentitud amb què les autoritats aborden l’aparició de noves modalitats de negoci impulsades per empresaris que saben treure el màxim suc a les noves tecnologies i, de passada, als treballadors que tenen sotmesos a condicions inacceptables.

Tot això de suposa que ha de canviar gràcies a l’anomenada llei dels ‘raiders’, impulsada per l’actual vicepresidenta de Podem Yolanda Díaz durant la seva etapa de ministra de Treball i pactada després de llargues negociacions amb la patronal i els sindicats del sector. Una llei que modifica l’Estatut del Treballador en dos aspectes essencials. El primer, com ja s’ha citat, obliga a donar d’alta els treballadors a la Seguretat Social en la condició d’assalariats. El segon els dona dret a conèixer els algoritmes aplicats per les empreses a l’hora de determinar el rendiment en funció de la quantitat de comandes i la velocitat dels lliuraments. En aquest sentit, les queixes expressades pels mateixos afectats no poden repercutir de cap de les maneres en l’esperit i la finalitat de la reforma legal, perquè, si bé és veritat que de forma imminent això pot representar la pèrdua de llocs de treball, és igualment evident que així s’estableixen les bases per a unes relacions laborals més justes. La transformació tecnològica de la nostra societat ens ha abocat de forma inevitable a nous marcs de relacions que en el terreny laboral han d’estar igualment sotmeses a un control legislatiu efectiu, i no només a un compte d’explotació expansiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia