Editorial

Biden i el retorn al multilateralisme

En només mig any, el nou president nord-americà, Joseph Biden, ha aconseguit capgirar la imatge negativa que, bona part del món, s’havia fet dels EUA durant l’era Trump. Així, segons una enquesta del prestigiós Pew Research Centre, en països d’Europa, l’Àsia i el Pacífic, el 62% dels entrevistats tenen una imatge favorable dels EUA, contràriament al 34% que hi havia a finals de l’any passat. Un canvi de percepció que no només és producte del màrqueting de la Casa Blanca, sinó i, sobretot, de diferents canvis importants en la política exterior nord-americana, el que els experts anomenen el retorn al multilateralisme i que s’ha materialitzat, entre altres iniciatives, en els suports retrobats a la lluita contra el canvi climàtic, a organitzacions com l’OMS i també a l’hora de deixar enrere el menyspreu amb què Trump mirava i tractava, per exemple, els aliats europeus. En política interior, el gir de Biden s’ha fet patent en la lluita contra el racisme –mai cap president havia anat, per exemple a Tulsa, on fa cent anys, centenars de negres van morir massacrats per blancs–, en l’afavoriment de mesures socials o en la regulació de la immigració llatinoamericana.

Biden és de visita aquests dies a Europa, on, malgrat que se celebri que els EUA deixin enrere l’“America first” de Trump i tornin al multilateralisme, se’l rebrà amb certs recels per les intencions nord-americanes de “reclutar” aliats contra la Xina i Rússia. La UE farà costat als americans, primer per la gran dependència militar que els europeus tenen encara de Washington a l’OTAN, però segur que deixarà una porta oberta a mantenir bones relacions amb els altres dos gegants mundials.

Del viatge de Biden en destaca la indiferència amb què tracta Espanya. El nou president americà, en mig any de mandat, encara no ha conversat telefònicament amb Pedro Sánchez. Es veuran avui a Brussel·les amb la crisi amb el Marroc, a qui els EUA donen cert suport, de fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia