Editorial

Recursos a Estrasburg i indults

Després que el Tribunal Constitucional hagi dilatat la tramitació dels recursos tant com li ha estat possible, finalment la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre ja és sobre la taula dels magistrats del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Els advocats del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a nou anys de presó, van presentar el recurs contra la sentència dimecres i ahir ho van fer els de l’exconseller de la Presidència, Jordi Turull, també empresonat, amb una condemna de 12 anys. Comença la prova del cotó fluix d’Estrasburg al procés judicial contra els independentistes catalans gairebé un any i vuit mesos després de la sentència condemnatòria i després de més de tres anys i mig a la presó, on encara romanen en unes condicions penitenciàries draconianes, per decisió del tribunal sentenciador.

El procediment no serà breu, però el fet transcendental és que s’escapa de la teranyina de la justícia espanyola que, fins avui, ha rebut una plantofada rere una altra cada vegada que ha hagut de confrontar-se als tribunals europeus. Els revessos continuats a l’erràtica estratègia del magistrat Pablo Llarena pel que fa a les euroordres per detenir els exiliats són una clara mostra dels clatellots rebuts, el més sonat dels quals és, probablement, la resolució del tribunal de Schleswig-Holstein negant el delicte de rebel·lió que Llarena atribuïa al president Puigdemont.

La presentació dels recursos coincideix temporalment amb un doll de declaracions del govern espanyol, amb Pedro Sánchez al capdavant, a favor dels indults per als presos i en pro de la “concòrdia”, com fins ara no s’havien produït mai. Una coincidència que no és aliena als precedents judicials a Europa ni als càlculs de l’executiu espanyol que el cotó fluix que ha de passar el TEDH al procés judicial contra els independentistes sortirà emmascarat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia