Editorial

L’anomalia espanyola

La justícia europea ha tornat a donar un argument als que afirmen que el procés sobiranista de Catalunya ha posat al descobert les moltes vies d’aigua que encara té la jove democràcia espanyola quan en un plat de la balança hi ha els principis democràtics, els drets fonamentals o el mateix Estat de dret i a l’altre hi ha la pròpia concepció de l’Estat, la seva unitat i la seva tradició autoritària. La decisió del Tribunal General de la UE de retornar a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí la seva immunitat parlamentària frena un cop més la persecució del Tribunal Suprem espanyol als exiliats polítics catalans i, molt particularment, al president de la Generalitat que va gosar desafiar l’‘statu quo’ sense violència i per vies democràtiques. La llibertat del president Puigdemont, la seva condició de diputat del Parlament Europeu i la seva lliure circulació per la UE continuen impedint a l’Estat espanyol imposar el seu fals relat històric sobre els fets de la tardor del 2017 a Catalunya i, a més, posa el focus en l’anomalia que representa Espanya dins la UE en termes de justícia, de protecció de drets fonamentals i de credibilitat de l’estat de dret.

No és en absolut anecdòtic, que Puigdemont, Ponsatí i Comín puguin moure’s amb plena llibertat per la UE excepte per l’Estat espanyol, on serien detinguts. No és anecdòtic que totes les decisions judicials a Espanya vagin en una direcció, restringir o directament ignorar els drets dels acusats en relació amb el procés sobiranista català, i que a Europa les decisions vagin en la direcció contrària. Certament, el TGUE no ha decidit sobre el fons del recurs al suplicatori del Suprem, però concedeix el benefici del dubte als diputats, protegeix els seus drets i no descarta que, efectivament, estiguin sent objecte d’una persecució política, no pas penal, i per això pren una decisió que no té precedents i que se suma a la llista de decisions judicials europees que assenyalen el poder judicial espanyol com un problema estructural en una Europa de drets, llibertats i democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia