Editorial

La pandèmia després del 9 de maig

Aquest proper diumenge està previst que s’extingeixi l’estat d’alarma i, amb ell, també la major part de les competències que els últims mesos han permès a la Generalitat combatre la pandèmia de Covid-19 aplicant mesures extraordinàries i contundents com ara el toc de queda, els confinaments perimetrals o la restricció d’activitats diverses. Convé recordar, però, que el que no s’extingirà aquesta setmana és el coronavirus, la seva capacitat d’expandir-se i fer mal, ni el mig miler de malalts crítics que mantenen les UCI dels hospitals catalans –elles sí– en estat d’alerta per si la situació empitjora i arriba una cinquena onada. És necessari remarcar la diferència, perquè l’estat d’alarma, com a mesura d’excepció, ha de tenir un final que permeti recuperar plenament els drets fonamentals dels ciutadans, però la decisió que ho faci aquest 9 de maig és política, no sanitària, i respon a criteris d’oportunitat per al govern de Pedro Sánchez, que la va anunciar fa un mes en plena batalla electoral a Madrid amb les llibertats dels ciutadans com a patrimoni en disputa entre el govern progressista de l’Estat i el d’Isabel Díaz Ayuso (PP) a la Comunitat de Madrid.

El resultat d’aquesta decisió és que, a partir d’ara, gran part de les mesures que han permès mantenir a ratlla el virus o bé seran inviables per al govern català o bé seran més difícils de portar a terme, perquè hauran de passar pel sedàs dels diferents criteris judicials i, amb tota seguretat, seran més lentes i generaran més confusió entre la població. És una obvietat que no es vencerà la pandèmia amb les prohibicions, obligacions i restriccions que tota la societat està suportant des de fa més d’un any, sinó amb les vacunes, però les esmentades mesures han estat clau per evitar més casos, malalts greus i morts, i ho continuaran sent, si més no, mentre la campanya de vacunació no proporcioni un nivell d’immunitat suficient que aquest proper diumenge encara estarem lluny de tenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia