Editorial

Porta oberta a Estrasburg

Caldrà llegir amb deteniment els arguments dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que han emès un vot particular en la resolució en què es desestima el recurs d’empara de Jordi Turull contra la sentència del Tribunal Suprem, però el fet que s’hagi trencat la unanimitat pel que fa als presos polítics és d’una gran transcendència de cara al recorregut del procés judicial a Europa. D’entrada, perquè la resolució obre la porta per tal que l’exconseller de la Presidència pugui acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), porta que tenia barrada des de feia més d’un any, que és el temps que ha trigat el TC a resoldre el recurs. I, sobretot, la resolució és d’una gran importància perquè els dos vots particulars posen en evidència, si més no, que en el tribunal de garanties espanyol hi ha dubtes respecte de la duríssima sentència que va condemnar Turull a dotze anys de presó per sedició i malversació de fons.

Pendents de la lletra menuda dels vots discrepants dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer –dits del sector progressista–, tot indica que sostindran que les penes imposades pel Suprem són desproporcionades, que el tipus penal de la sedició té una definició molt vaga i que s’ha aplicat de manera indiscriminada a tots els líders del procés, sense ponderar el paper i la responsabilitat de cadascun. Serien arguments de pes que, si es confirmessin, podrien ser vitals perquè els presos polítics catalans obtinguessin al Tribunal d’Estrasburg la justícia que busquen. Cal tenir en compte que en ocasions anteriors el TEDH s’ha fonamentat en el vot particular d’un magistrat per resoldre contra l’Estat espanyol. D’altra banda, l’argument de la vaguetat en la definició de la sedició és un dels que ha posat sobre la taula el govern espanyol per a la revisió del Codi Penal per a aquest delicte, una promesa que l’executiu esgrimeix a conveniència des de fa mesos, però que mai acaba de complir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia