Editorial

La vacuna de Pedro Sánchez

La pandèmia de la Covid-19 i el gran impacte que ha causat en la societat, en els àmbits humà, sanitari, laboral i social, ha convertit la vacuna en el sant grial de ciutadans i governants, l’única notícia que pot permetre positivar aquest 2020 tan dramàtic per a desenes de milers de famílies i tan traumàtic per a tothom. No és casual que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’avancés ja fa setmanes a científics i farmacèutiques a predir que hi hauria vacunes al gener, ni tampoc ho és que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reservés una de les seves calculades compareixences d’aquesta segona onada per proclamar que l’Estat espanyol vacunarà el mes de gener. L’important, és clar, és que la vacuna sigui una realitat, arribi al màxim nombre de persones possible i faci la feina, però no és anecdòtic, políticament, comprovar com el president espanyol ha permès als governs dels territoris assumir la responsabilitat sobre les males notícies (morts, contagis, estrès sanitari, limitacions de mobilitat i de relació social, restriccions d’activitats, pèrdues econòmiques...), però que en canvi anunciï que qui vacunarà serà el sistema espanyol de salut, amb una estratègia única i un mapa de punts de vacunació definit pel ministeri.

L’entusiasme gens dissimulat de l’anunci admet, però, algunes matisacions del tot necessàries, perquè, si tot va bé i les paraules es tradueixen en fets, si no hi ha retards en la producció, la compra i la distribució, si no hi ha cap frenada en termes científics i d’eficàcia i seguretat de la vacuna, es trigarà almenys mig any a tenir immunitzada la població sanitària i la de risc especial i caldran alguns mesos més per estendre aquesta immunitat a la resta. Per tant, la immediatesa de l’anunci té més de mediàtica i política que de fàctica. La realitat és que, després d’un Nadal complicat, encara ha de venir un any sencer d’alerta màxima, de precaucions i de restriccions que el govern de Sánchez, segurament, tindrà el compromís autonòmic i constitucional de descentralitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia