L'apunt

opinió

Què ens està passant?

S’intueix que aquestes morts són la punta de l’iceberg

La violència de gènere en totes les seves formes és una pandèmia sense pal·liatius que arrosseguem des dels orígens de la humanitat i que ja va essent hora de conjurar-se per erradicar-la. El 2023 ha registrat un dels pitjors començaments d’any pel que fa a violència de gènere. Com és possible aquest terror? Què ens està passant com a societat ? En la majoria dels casos les notícies ens relaten les circumstàncies personals i familiars de les víctimes i habitualment hi ha una vinculació prèvia de parella entre la dona agredida i l’agressor, i em pregunto si en algun moment va ser amor... Segurament l’amor no sempre és un concepte romàntic i positiu, l’amor pot esdevenir malalt i tòxic, però en cap cas pot justificar una acció tan brutal com és un feminicidi. Què ha de passar pel cap de l’agressor per arribar a una aberració de tal dimensió?

S’intueix que aquestes morts són la punta de l’iceberg de moltes formes de violència de gènere que es viuen en la intimitat i que són invisibles per a la majoria de nosaltres, maltractaments portats en silenci, agressions sexuals silenciades, la duresa del dia a dia que moltes dones carreguen amb resignació per mil motius que ens deixarien astorats si els coneguéssim. I això en la proximitat de casa nostra, no em puc imaginar la realitat de les dones en països on la vulneració dels drets humans és una pràctica habitual. Estem parlant, doncs, d’una pandèmia sense pal·liatius amb diferents graus d’intensitat en funció del país on vivim, i a la qual hem d’abocar esforços tots plegats, tant en el vessant col·lectiu com en el personal.

La discriminació cap a les dones i els desequilibris en les relacions de poder entre dones i homes venen de lluny. En la història de la humanitat la dona no ha sortit mai gaire ben parada i, tot i que al llarg del segle XX s’han fet passos per superar aquests antecedents i avançar en l’equitat de gènere, aquests avenços no han estat suficients. Davant aquest drama col·lectiu, què hi podem fer? L’eliminació de la violència de gènere contra les dones és un compromís clau de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible i ha de ser un dels objectius prioritaris del segle XXI. Fer campanyes de prevenció i sensibilització és del tot necessari però calen accions valentes i efectives per erradicar aquest tipus de violència i aconseguir que a una meitat de la humanitat no se li segueixin negant els seus plens drets i oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia