Opinió

opinió

Què menjarem avui?

Potser hauríem de tenir més cura del món rural

El gust pels productes de la terra, i si són de la nostra terra, molt millor, cada vegada és més valorat per tots aquells qui volem mantenir una vida més equilibrada i saludable. Però menjar bé i sa té un preu. I segons sembla és un preu que fins ara no estem disposats a pagar. Si no, pregunteu-ho als pagesos que es veuen abocats a malvendre els seus productes per culpa d’un mercat controlat per les grans distribuïdores que maltracten el pagès, maltracten el producte de qualitat i maltracten el consumidor per aconseguir majors marges. El que és trist és comprovar que sí que s’està disposat a pagar un elevat preu per un mòbil, per un cotxe, per una joia i per molts altres productes. Amb això no vull dir que no es pugui gaudir d’aquests productes; és clar que sí. Però fer valer aquests per davant del que ha estat, és i ha de ser el nostre medi amb qualitat, de supervivència com a éssers, no té gaire sentit. En una societat en què tots els esforços s’estan declinant cap a la sostenibilitat, l’emergència climàtica, les energies renovables i la responsabilitat social, potser hauríem de tenir més cura del món rural, que d’una manera o una altra contribueix a la protecció del territori.

La introducció de nous models productius, així com la incorporació de joves i de més dones en el món de la pagesia, hauria de permetre un relleu generacional que, segons sembla, fins ara no garanteixen les administracions amb les seves polítiques insuficients. I això mateix podem dir de les ajudes del programa de la Unió Europea, la PAC (política agrícola comuna), que, per molts milions que reparteixi, fa que per culpa de la nefasta gestió de l’Estat els petits agricultors en rebin una molt miserable part. Tinguem la festa en pau, perquè el pròxim dia 15 de maig se celebra sant Isidre, patró de la pagesia. Tant agricultors com ramaders s’hi encomanen i demanen que els fruits de la terra siguin abundants, precisament ara quan comencen setmanes d’intensa activitat. Però mal anirem si això li demanem a un sant nascut a Madrid. Això ho dic perquè, com molts de vosaltres sabreu, els antics patrons de la pagesia catalana havien estat sant Galderic, sant Medir, sant Abdó, sant Senén i sant Blai. No obstant això, com ja he dit, tinguem la festa en pau. Celebrem amb joia aquest dia i, ja que d’altres no ho fan, encomanem a tots aquests sants resoldre la supervivència de la pagesia.

Amén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia