Opinió

opinió

Hem perdut la noció del temps

“Hem après a recollir-ho tot en tres minuts per baixar al refugi”

Tinc una col·lega ucraïnesa de la Borys Grinchenko University de Kíiv que, com tantes altres persones del seu país, ho ha deixat tot per fugir de la guerra i poder sobreviure aquí amb els seus fills. Va travessar Europa en cotxe fugint de les bombes. Aquesta setmana, la seva filla adolescent va començar a anar a l’escola i va relacionar-se amb nens i nenes de la seva edat. Va ser un dia normal i, per tant, molt especial.

Li he ofert la meva columna mensual. Volia que fos ella mateixa, amb les seves pròpies paraules, qui ens expliqués com li ha canviat la vida en aquest mes de guerra. Aquests són els seus pensaments traduïts al català:

“La nostra vida s’ha dividit entre abans i després. Portem un mes de guerra i demà, desafortunadament, no s’acabarà.

Tothom està emocionalment exhaust. Hem perdut la noció del temps, confonem els dies, les hores i les dates. Ens hem acostumat a només treure’ns la roba quan ens dutxem, a viure sota el so de les sirenes, a tenir el telèfon sempre carregat i a mà perquè cada dia, matí i vespre, hem de passar llista per tenir notícies de la nostra família. Hem après a recollir-ho tot en tres minuts per baixar al refugi i a posar la nostra vida aplegada dins dues bosses que mai no es desembalen. Hem après a monitorar més de mil canals d’informació a la vegada i a no culpar-nos per no poder ajudar més. Hem après a digerir emocions negatives i paraules com odi, ira o ressentiment. Hem après a resar a tots els déus, a l’univers i a tots els poders superiors, tant amb els que no hi ha connexió com pels que lluiten per la nostra terra.

Hem après a celebrar cada nou dia de vida, com si fos el dia del nostre aniversari. Hem après un nou significat per a paraules que ja teníem: llar mai no voldrà dir el mateix que abans. El sentit de “viatjar per Europa” és també ben diferent, com també han canviat els “bon dia “ i “bona nit”.

Zelensky ja no és un actor, ni un comediant. És el veritable president que es queda amb la seva gent.

Necessitem viure, tant abans com després de la victòria. No tenim plans. Caldrà repensar-ho tot molt després de la guerra.

Només Déu i l’amor són immutables.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia