Opinió

Tribuna

Esvair el dubte

“És la magnitud i transcendència de l’agressió de Rússia la que la fa més fràgil perquè es inviable tolerar-la

En el conflicte entre Rússia i Occident sobre Ucraïna, la primera batalla l’ha guanyat Rússia. La tàctica ha estat l’adequada. El moment de l’atac és òptim per als seus interessos. Dependència d’Europa del gas rus a l’hivern, més del 50% del consum a Alemanya i Itàlia. Inici d’inflació, que la reducció del comerç com a conseqüència d’unes possibles sancions econòmiques a Rússia accelerarà. Retirada dels EUA de l’Afganistan. Nou govern a Alemanya. Engany del president Putin sobre l’abast de la guerra: s’ha fet creure que era local, Donbass, i ha estat total. 

Occident no ha plantejat una solució prèvia a l’inici de la guerra, neutralització i democràcia real i comprovada de les exrepúbliques soviètiques: Ucraïna, Bielorússia... Elimina la raó de la guerra esgrimida per Rússia perquè desapareix l’amenaça militar, però es manté l’avantatge polític, la imatge d’una democràcia en un entorn sociològic similar al rus afebliria el règim de Putin, es demostraria que hi ha alternatives reals a un règim dictatorial i policial com el seu. L’alternativa russa a un acord amb Europa no és l’aliança amb la Xina. La Xina té una gran població i Rússia, molt espai despoblat. La Xina necessita matèries primeres que Rússia té en abundància. L’estructura dictatorial d’aquests dos imperis no fa preveure un acord comercial que els seria mútuament beneficiós, sinó un conflicte a llarg termini.

El problema no ha estat causat només per Putin i el seu govern perquè el poble rus el recolza… El paral·lelisme de Hitler, el 1938, i de Putin, el 2022, és gran. El canvi d’opinió del poble alemany, oblidar la voluntat de revenja per la guerra perduda, 1914-1918, només va succeir amb la derrota del 1945. Per a Rússia i la guerra freda ara això és impossible, no hi ha catarsi… No passarà. Rússia no pot ocupar Ucraïna de manera permanent. Necessitaria un exèrcit d’almenys un milió d’homes que no té. La solució és un govern titella. Arribem tard perquè no hem volgut arriscar una resposta contundent... Res aturarà Putin com res hauria aturat Hitler si no se l’hagués confrontat.

Vaig començar a escriure un article sobre la crisi d’Ucraïna, i aquest era l’inici. Avui aquests arguments han quedat arraconats pels fets i les evidències. La constatació que hi ha esperança, que la valentia dels ucraïnesos pot canviar la situació en favor de la justícia, la llibertat i el dret, és una constatació que hi ha esperança de revertir una situació, que no està perduda, perquè les accions iniciades per la UE i pels EUA demostren una determinació que no havíem vist des de fa dècades. Embargament d’actius russos, aïllament financer. És aquest el camí si volem els europeus demostrar al món que la nostra decadència i comoditat tenen un límit que volem revertir. Hem fet coses sense precedents: mobilitzar sancions d’efecte immediat per penalitzar l’economia russa, transferir ajut militar des de la UE i els EUA a Ucraïna, aïllar Rússia comercialment, logísticament, esportivament, culturalment... La reversió de la neutralitat de Suècia, Finlàndia i Suïssa són una mostra que el món lliure s’alinea contra l’agressió a un estat sobirà. La petició d’entrada d’Ucraïna a la UE permet, si s’acceptés, fer políticament inviable que l’agressió de Rússia es consolidi. Té una importància capital perquè demostra la voluntat de no permetre l’annexió d’Ucraïna per Rússia.

És la magnitud i transcendència de l’agressió de Rússia la que la fa més fràgil perquè es inviable tolerar-la. Rússia probablement percep que l’èxit de l’agressió comença a ser improbable i aquest és el moment més delicat de la crisi perquè pot portar-la a emprendre mesures militars  transcendents per evitar-ho.

Ara és essencial que l’exèrcit ucraïnès i les milícies ciutadanes organitzades com a reacció a la invasió aguantin sobre el terreny per permetre arribar, a una treva primer i a un acord de pau després, per retornar a la llibertat, la independència i la democràcia d’Ucraïna. Són dies transcendents perquè res està decidit, és per això que és clau refermar el posicionament del món lliure, que influirà en el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia