Opinió

opinió

La salut té gènere

Les revistes científiques fa anys que es fan ressò d’aquest biaix en la població testada

Arran de la covid-19 han sigut molts els impactes que hem rebut, tant a través dels diferents mitjans de comunicació com de conegudes, amigues o família que evidencien que la salut té gènere. Les pacients i els pacients d’aquesta malaltia, com de tantes altres, no encaixen la patologia de la mateixa manera. De fet, l’altre dia el 30 minuts de TV3 ens explicava, en un excel·lent reportatge, com pateixen i com conviuen amb la llarga malaltia els pacients i les pacients de la covid persistent. Malgrat que hi ha força homes afectats, la majoria de malaltes són dones, i sembla que el component hormonal hi té alguna influència.

Precisament, La covid i el gènere és el títol del primer diàleg del cicle Girona amb veu de dona en salut, una iniciativa de Targetslab , l’equip de recerca de la Universitat de Girona, especialitzat en noves dianes terapèutiques.

El dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, començaran aquestes conferències diàleg a l’auditori Josep Irla de Girona (18.30 h) i s’acabaran el 4 d’abril. L’objectiu és explicar a la ciutadania per què hi ha diferències de gènere en les malalties o els medicaments, i què signifiquen per als pacients afectats. És un punt de vista que, encara que sembli impossible, no és el que habitualment es té present en enfocar recerques, assajos clínics de medicaments, o fins i tot en estudis preclínics amb rates (llegia no fa gaire una investigadora que deia que majoritàriament s’empren rates mascles!). Les revistes científiques fa anys que es fan ressò d’aquest biaix en la població testada pels assajos clínics, i com això pot provocar una sobreexposició de les dones a segons quins tipus de medicaments.

És sabut que homes i dones no metabolitzem de la mateixa manera (ni tantes altres coses), per això és important que des de la Universitat les expertes promoguin iniciatives d’aquestes característiques, perquè de forma científica i seriosa s’abordi un tema que ens afecta a totes i a tots. Posar en contacte la recerca i la ciutadania és una meta de la Universitat, i en temes tan importants com la covid, les violència sexuals o el càncer, que a vegades s’enfoquen sense el rigor necessari i a partir de teràpies més que discutibles, és molt meritori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia