Opinió

opinió

10 anys de FESC: economia per la vida

Catalunya tindrà la seva primera llei d’economia social i solidària

“Una economia per la vida.” Aquesta ha estat la definició més utilitzada per definir l’Economia Social i Solidària (ESS) en aquest període de crisi que va començar el març del 2019 i del qual encara no hem sortit. Però, és que l’economia no ha de ser, per definició, per la vida? Si l’ESS es reivindica com una economia per la vida vol dir que es contraposa a una altra economia que no ho és: el capitalisme. L’ESS basa el seu model productiu i de consum en el servei a les persones, no pas en el benefici econòmic. Proposa a la societat una economia sense afany de lucre o de lucre limitat, amb un funcionament democràtic i que treballa en clau feminista i per la igualtat de gènere. Un model que genera ocupació estable, relacions laborals justes i equitat salarial. Compromès amb el medi ambient i arrelat al territori, transparent i que basa la seva estratègia en la intercooperació i no en la competència. A l’entorn d’aquesta proposta, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) neix el 2002 amb la voluntat d’articular organitzacions de consum, producció, intercanvi, comercialització i finançament de Catalunya que comparteixin aquest model econòmic.

Al llarg d’aquests gairebé 20 anys, l’ESS en el seu conjunt i la XES com a organització han crescut de manera sostinguda fins a consolidar un espai socioempresarial i sociopolític clau per afrontar el futur amb la premissa de no deixar ningú enrere. L’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), de la qual la XES és membre, ha acordat un document de bases amb el govern de la Generalitat de Catalunya, i que ha aprovat el Parlament, que donarà lloc a la primera llei de l’economia social i solidària de Catalunya. Un reconeixement de l’ESS com a actor sociopolític impensable fa pocs anys.

Alhora, la XES celebra aquest any la desena edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC). L’any 2012, la XES es proposava oferir un espai on la ciutadania pogués trobar alternatives de consum i de producció que l’ajudessin a entendre quina era la proposta de model alternatiu de l’ESS. Al llarg d’aquests deu anys, aquell objectiu s’està fent realitat. Tanmateix, la FESC també s’ha convertit en l’espai de trobada i de debat que, any rere any, reuneix la majoria d’entitats de l’ESS del país. Un espai, doncs, de comercialització però també d’intercooperació i de debats estratègics que fan visible en quin moment està el moviment a Catalunya.

La pandèmia, però, ha marcat les dues darreres edicions de la FESC, l’anterior convertint-la en virtual i la d’aquest any, organitzada en format mixt però reduint les activitats presencials. Malgrat tot, la FESC ha mantingut el seu caràcter, amb alts nivells de participació i importants debats estratègics en un moment de col·lapse del sistema. És en aquest context que ha pres rellevància allò que dèiem a l’inici. Davant del fals dilema “economia o vida” que tant hem sentit aquest mesos, l’ESS diu “economia per la vida”.

L’escenari post-Covid ens obre noves expectatives que hem de saber materialitzar. Hem pogut viure en directe la inviabilitat del capitalisme, alhora que hem desplegat un munt d’iniciatives de resposta a la crisi amb perspectiva comunitària, solidària i de suport mutu, que han permès reduir l’impacte de la crisi en les capes més fràgils de la població. Les entitats de l’ESS hem resistit millor la crisi perquè practiquem una economia basada en la cooperació i l’equitat. Cal persistir col·lectivament en la construcció d’aquest nou model. Ens hi va la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia