Editorial

Més ombres que llums

La mesa de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya va reiniciar el seu camí després d’any i mig congelada per la pandèmia, i cal destacar-ho, no tant per la imatge de bilateralitat que òbviament va desprendre la posada en escena d’ahir al Palau de la Generalitat, com en la mesura que el ‘Spain, sit and talk’ ha estat un clam sorgit del mateix independentisme davant la reacció autoritària i repressiva de l’Estat després de l’1-O. Més enllà d’això, cal constatar dues coses: la primera, que la represa del diàleg conviu amb la persistència d’aquella repressió en tots els fronts judicials, només els últims dies amb la mesa del Parlament al TSJC, el cas Tamara Carrasco al Suprem, i els CDR que aniran a judici per terrorisme a l’Audiencia Nacional; la segona, que les dues grans qüestions que des de Catalunya justifiquen aquest diàleg, la voluntat d’una gran majoria de la societat catalana de decidir el seu futur en un referèndum i la urgència de reparar el que la judicialització del conflicte ha esquinçat amb una amnistia, continuen vetades pel govern de Pedro Sánchez.

La jornada d’ahir, en tot cas, deixa encàrrecs bastant clars al president Aragonès. El primer i segurament el més urgent és recompondre la part catalana de la taula amb la presència dels representants de Junts per tancar una esquerda en la coalició de govern i per guanyar una representativitat dins l’independentisme que ERC en solitari no té. S’haurà de veure si el fet que el president Sánchez s’estalviés de posar topalls al que decideixi el govern català podria facilitar l’encaix. L’altre encàrrec fa referència als terminis, perquè aquí també hi ha una gran distància entre el diàleg ‘sine die’ que convé a Sánchez i la necessitat de “concrecions” que té Aragonès, per demostrar que la mesa de diàleg és útil en termes de resoldre el conflicte polític de fons i perquè els pactes amb Junts i la CUP que sustenten la seva presidència fixen un termini de dos anys per avaluar l’estratègia amb què ERC va assumir el lideratge del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia