Opinió

opinió

El vell amic, ‘Acorar’

Un text impecable acompanyat d’una magnífica interpretació de Toni Gomila

Temporada Alta i Acorar o Acorar i Temporada Alta. Són tan indestriables l’una de l’altra que deu anys després de la seva estrena ja són part del mateix. Quantes vegades ha programat Acorar Temporada Alta? I tot i així, quan llegeixo la programació, trobar-la em satisfà i em genera un somriure inconscient a la cara.

Acorar és una obra magnífica. A partir del relat d’una jornada de la matança del porc a Mallorca convida a reflexionar sobre la identitat col·lectiva dels pobles, quins elements són els que ens defineixen com a comunitat, com la tradició ens arrela a la terra, què ens defineix col·lectivament i a la vegada ens diferencia de l’altre.

Però què té Acorar que deu anys després encara resulti tan atractiva? Un text impecable acompanyat d’una magnífica interpretació de Toni Gomila. Sí, cert. Però què més? Acorar significa matar (una bèstia) traspassant-li el cor, degollar (una bèstia). I literalment, és així: Acorar ens travessa el cor i ens diu que tot allò que ens identifica com humans ens identifica també com a bèsties. L’obra serveix a Toni Gomila per explicar la fi de la Mallorca tradicional. I després què hi ha?, es pregunta. I aquesta qüestió, mallorquins i no mallorquins, ens interpel·la a tots. Com el ganivet de l’acorador, aquesta pregunta se’ns fica a dins del cor i ens obliga a interrogar-nos com a humans, com a éssers vius. I aquesta qüestió ens defineix i ens incomoda.

I deu anys després de la seva estrena, l’any 2011, i d’haver-la vist més d’una vegada, veure-la programada un any més a Temporada Alta, em dibuixa de forma inconscient un somriure a la cara. La trobo i em troba. No la busco. Llegeixo la programació amb les ganes de descobrir les novetats. Però quan veig Acorar paro, respiro fons, somric, oloro la pàgina, llegeixo la sinopsi, l’espai i el lloc on s’ha programat, i em sento com qui ha retrobat un vell amic que malgrat el temps sembla que us va veure ahir.

Així doncs, per als que no l’hàgiu vist encara, no deixeu passar l’oportunitat. Anoteu el diumenge 24 d’octubre a les 18.00 h al Teatre de Salt. Per als que ja l’hàgiu vist, torneu-hi i redescobriu-la. Tot i que molts de vosaltres, els repetidors, com a bons seguidors d’Acorar a Temporada Alta, segur que a hores d’ara ja deveu tenir l’entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia