Opinió

Ombres de primavera

El “Pla Marshall” del turisme

“L’Espanya turística, amb tota la destrucció que ha comportat, també va ser perfilada durant el franquisme

Feia broma ahir sobre el fet que vaig arribar a l’aeroport de Palma sense que ningú m’aplaudís. Això perquè pocs dies abans els primers turistes alemanys arribats amb la tercera fase (tot i que a l’illa creuen que alguns ja ho van fer amb anterioritat, si bé pot ser que ja hi fossin) van ser rebuts amb aplaudiments, de manera que, a banda del fet que els benvinguts no eren americanos, hi va haver qui va pensar en Bienvenido Mister Marshall, la pel·lícula de Berlanga que també em du a recordar que el malaguanyat Manuel Cuyàs no deixava de considerar-la benèvola amb el franquisme. He fet aquest desplaçament a Palma per motius de feina i és així que duia un “certificat laboral” que, abans de pujar a l’avió, vaig haver de mostrar sense que tingui gaire res a dir-hi. Una altra cosa és que turistes alemanys hagin pogut arribar amb aclamació sense cap “certificat” a Mallorca mantenint-se la prohibició de circular lliurement entre diverses zones (algunes de les quals molt pròximes entre si) de l’Estat espanyol i, evidentment, més enllà. No caldria dir que, com en molts altres llocs, però a Mallorca ho és de manera especial, el turisme fa temps que s’ha convertit en la principal font d’ingressos o en allò que en diuen el motor de l’activitat econòmica, de manera que n’hi ha una dependència total. Com que, contradient aquella idea que el coronavirus hauria de servir per replantejar-se el sistema econòmic i social, es va veient que allò que s’impulsa és que tot torni a ser igual que abans, comprès el pitjor, podem sospitar que el negoci turístic imposarà la seva llei.

Dic aquestes evidències, i perdoni’m per fer-ho, havent vist, al Museu d’Art Contemporani Es Baluard, una exposició de l’artista mallorquina Marina Planas que convida a reflexionar sobre els usos i abusos dels territoris per esdevenir destinacions turístiques. Amb el títol Enfocaments bèl·lics del turisme: Tot inclòs, una part fonamental de l’exposició consisteix en un mosaic on es posen en relació i a vegades en tensió imatges d’arxiu i textos relatius al fenomen turístic i les seves conseqüències. En una imatge, entre les centenars que hi ha, es veu Manuel Fraga mentre que, al costat, hi ha un text que fa present que aquell que, entre tantes altres coses, va ser ministre franquista d’Informació i Turisme va dir: “El turisme és el nostre Pla Marshall.” És així que l’Espanya turística, amb tota la destrucció que ha comportat per l’enriquiment d’uns que fan creure que el benefici és per a tothom, també va ser perfilada durant el franquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia