Opinió

Keep calm

Madrid perdrà

Perquè el problema no és Puigdemont, com no ho era Artur Mas. La qüestió és que hi ha una majoria independentista al Parlament

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va començar a patir ahir mateix. Com era previsible, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres li van fer la mateixa pregunta una i altra vegada: Fins on pensa arribar el govern espanyol per impedir les urnes de l’U d’Octubre? La clau, òbviament, és aquesta, i és des de Madrid que caldrà prendre unes decisions que no tindran cap garantia d’èxit i que, a més, ni tan sols estaran orientades a acabar amb el conflicte de fons. El dilema de l’Estat és endimoniat perquè, reprimeixi com reprimeixi, l’efecte inevitable serà deslegitimar -encara més– el règim del 78.

Perquè el problema no és Puigdemont, com no ho era Artur Mas. La qüestió és que hi ha una majoria independentista al Parlament i que a mesura que s’incorporen noves generacions a la societat catalana -i van desapareixent les antigues- es va allunyant tant la por a les represàlies de l’Estat com la connexió emocional a l’univers simbòlic espanyol. Els partits unionistes repeteixen, mecànicament, que cal convocar unes noves eleccions autonòmiques, sabent del cert que no tenen cap oportunitat de guanyar-les i sense més esperança que la força de l’Estat. L’absència clamorosa d’una oferta per a Catalunya, que sigui percebuda com a clara i sincera, Madrid tindrà impossible guanyar suports entre la ciutadania catalana. I això, justament, és el que es neguen a fer. No volen una altra Espanya i per això se’ls escapçarà la que tenen.

Així les coses, les institucions de l’Estat s’allunyen dels ciutadans als que neguen el vot i, com a màxim, aspiren a guanyar temps. Perquè fins i tot en el supòsit que, via coacció, aconseguissin retirar les urnes, Madrid no disposaria de res més que d’una pròrroga, a costa d’un enorme desprestigi dins la societat catalana. Cada dia que passa, el no es no espanyol acosta el sobiranisme català a una victòria que es podrà accelerar o retardar, però que és inevitable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia