CICLISME / VUELTA A ESPANYA

Estratègies tarragonitzades

Florencio frisa per un triomf però el traçat d'avui no s'ajusta al seu perfil

El vallenc Tondo aspira al podi final i es reserva i, a més, té mal en un genoll

L'etapa catalana arrenca amb un passeig de 6,6 km pel mig de Tarragona

Xavi Tondo
ANDALUSIA CAJASUR
«Fer la sortida a Tarragona és especial, perquè et vénen a veure els amics i la família. Espero que el públic respongui, perquè és a una bona hora. A Holanda hi ha hagut molta expectació»
«Jo avui no em puc moure, perquè l'objectiu és estar a dalt en la general i he d'esperar fins diumenge»
«Florencio no és el meu rival, és el meu amic. Està molt fort perquè acaba de ser tercer en una volta i espero que avui li vagi molt bé»
Xavier Florencio
CERVELO
«Em fa molta il·lusió passar pel meu poble i fer la sortida a Tarragona. Intentaré estar al davant en aquesta Vuelta per obtenir un triomf d'etapa, és el meu objectiu. L'etapa d'avui no s'adapta a les meves característiques i si ho hi ha una escapada múltiple, de deu o quinze corredors, no ho intentaré. Ara comença la Vuelta»
«Tondo té qualitat
per estar entre els deu
millors de la general»

La Vuelta viurà avui un pas fugaç i únic per Catalunya amb l'etapa entre Tarragona i Vinaròs de 174 quilòmetres, un tram emotiu per als tarragonins Xavi Tondo i Xavier Florencio. L'eclosió del primer en les dues últimes temporades i el fet que sigui cap de files del Cajasur l'obligaran a fer bondat i a no estirar més el braç que la màniga en l'etapa catalana, perquè aspira a fer podi en la general: «Jo no em puc moure, perquè l'objectiu és estar a dalt en la general i he d'esperar fins diumenge.» A més, Tondo va caure dimecres a 80 quilòmetres de la meta de Lieja, en una acció al marge de la caiguda múltiple en què van quedar afectats un bon grapat de ciclistes, i es va donar «un cop sec al genoll esquerre» que ahir al matí el tenia «preocupat».

L'estratègia del ciclista de Mont-roig del Camp Xavier Florencio és ben diferent en termes generals, perquè el seu perfil ciclista també ho és. Florencio va ser caçat dimecres a només 10 quilòmetres de la meta de Lieja i el seu objectiu en la Vuelta és obtenir un triomf d'etapa. Avui, però, el recorregut no és el més indicat: «L'etapa d'avui no s'adapta a les meves característiques i si no hi ha una escapada múltiple, de deu o quinze corredors, no ho intentaré.» El mont-rogenc, que va obtenir el tercer lloc en la volta del Llemosí durant aquest agost, ressalta la igualtat que hi ha hagut fins ara i que només ha estat distorsionada per les caigudes. Florencio, que va destacar el tracte rebut a Holanda i l'interès de l'afició, és 81è a 46 segons del suís Fabian Cancellara.

Cap de files.

La pressió de ser cap de files no afecta Tondo. Ben al contrari, l'afalaga. «Javier Unzué va dir fa pocs dies en una entrevista que jo estava entre els favorits per guanyar la Vuelta a Espanya. Són coses que m'estimulen, perquè les diu un director que ha tingut a les seves ordres corredors com Miguel Indurain. Fa un any em posava més nerviós, però ara m'hi he acostumat», assenyala el vallenc, que és 75è a 42 segons del líder. L'únic neguit del vallenc a banda del cop al genoll és saber com respondrà a l'última setmana de la cursa en la seva primera participació en la Vuelta. El recorregut li han fet a mida: «M'encanta. M'agrada molt i, a més, les etapes decisives es correran a Andalusia, a la terra del nostre patrocinador.» En aquest sentit, destaca les etapes de Granada i Almeria com les més dures: «L'etapa a Almeria és la més dura dels últims deu anys de la Vuelta i és l'etapa més dura de tot l'any. El que passa és que no es fa als Pirineus o als Alps, on hi ha més tradició i obtindria més repercussió. L'etapa a Almeria és una autèntica barbaritat.» Tondo no es va poder entrenar ahir al matí perquè, a diferència de la majoria de la resta d'equips, les bicicletes del seu equip encara no havien arribat procedents de Bèlgica i va haver d'exercitar-se a la tarda. «Som un equip petit i tenim problemes d'infraestructura», va admetre el ciclista, que durant la disputa de la Volta a Catalunya ja va expressar el seu desig de militar en un equip amb un major potencial.

HORARIS DE PAS

Tarragona
12.10 Control de firmes a la capçalera del circ romà. 13.05 Sortida neutralitzada (6,6 quilòmetres): via de William Bryant, passeig d'Espanya, carrer d'Orosi. carrer d'Apodaca, carrer la Unió, Rambla Nova, plaça Imperial Tàrraco, avinguda de Roma.
Vila-seca 13.28 Salou 13.34 Cambrils 13.37 Masriudoms 14.16 Masboquera 14.18 Vandellòs 14.18 Coll de Fatxes 14.28 Ginestar 14.52 Benifallet 15.12 Tivenys 15.28 Tortosa 15.46 La Sénia 16.31 Vinaròs 17.17

Tondo i Rodríguez aspiren a córrer el mundial

Un altre dels estímuls que passa pel cap de Tondo és la possibilitat de córrer el mundial: «El seleccionador m'ha dit que estic entre els preseleccionats i espero que les coses em continuïn sortint bé, a veure s'hi puc formar part de la selecció definitiva.» El seleccionador espanyol, José Luis de Santos, va fer pública ahir la llista de setze ciclistes preseleccionats, en la qual també hi és el català Joaquim Rodríguez (Caisse d'Épargne) i, en canvi, no hi serà Alberto Contador, el vencedor del Tour de França. El mundial es disputarà a Mendrisio (Suïssa) del 23 al 27 de setembre. El vallenc ha traspassat els inicis modestos limitats per la mala sort de les caigudes i ara, amb 30 anys, sap valorar el que té amb senzillesa: «A Holanda em venien a demanar autògrafs i sabien qui era. Això fa molta il·lusió.» La seva repercussió mediàtica als diaris andalusos encara és més significativa. Fins i tot el conseller andalús de turisme i esport va dir que veia Tondo al podi de la Vuelta. El corredor vallenc va iniciar el seu enlairament definitiu quan el 2007 va guanyar el trofeu Joaquim Agostinho i va aconseguir la Volta a Portugal. El 2008 va guanyar la Vuelta a Astúries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.