ESQUÍ

L'estadi olímpic, escenari de la copa del món de surf de neu

Per a la competició s'ha elevat una rampa de 35 m, la més alta d'Europa per a salts urbans

Si els salts de trampolí a la piscina de Montjuïc, amb el marc de la capital catalana al fons, va ser una de les estampes que van quedar per al record dels Jocs de Barcelona 92, dissabte es produiran unes instantànies espectaculars i mai vistes amb els surfistes i els esquiadors volant al damunt de la muntanya olímpica. L'estadi Lluís Companys s'avançarà a les estacions pirinenques en l'inici de la campanya hivernal i aquest cap de setmana es convertirà en l'escenari d'una prova puntuable de la copa del món de surf de neu i una prova internacional d'esquí d'estil lliure (big air) després d'una obra faraònica d'un milió i mig d'euros de pressupost al bell mig del recinte esportiu.

Després de sis dies de feina, l'empresa suïssa Nussli, líder en el muntatge de construccions temporals, ha bastit la rampa més alta elevada mai a Europa. Es tracta d'un trampolí de 35 m (l'equivalent a 12 pisos) en la construcció del qual s'han necessitat 250 tones de material, 150 tones més de llastos i l'habilitat d'un equip integrat per 30 persones especialitzades en treballs en altura. L'altre element indispensable per portar a terme la competició i per completar la metamorfosi que viurà l'estadi olímpic aquest cap de setmana és la neu. Avui es començaran a produir les 250 tones de neu necessàries per cobrir tot l'escenari de la competició. Per a la seva fabricació es combinarà nitrogen líquid, aire comprimit i aigua a gran pressió. El consum d'aigua del Barcelona Snow Show serà de 180 metres cúbics, l'equivalent a una piscina de 10x10 metres i 2 metres de profunditat (una piscina olímpica necessita 2.500 metres cúbics). Un muntatge pioner a l'Estat espanyol i que ja té altres antecedents a Munic, Estocolm i Tòquio. Al voltant de la competició s'instal·larà un village amb parades vinculades al sector de la neu.

En l'àmbit esportiu, a més dels punts per a la copa del món, en la prova de surf de neu serà interessant veure en acció alguns dels millors especialistes que d'aquí a uns mesos es jugaran les medalles olímpiques en els Jocs de Vancouver, en aquest cas en la modalitat de mig tub (half pipe). L'estil lliure (big air) encara no és olímpic. En aquest sentit, destaca la participació de l'austríac Stefan Gimpl, guanyador de la copa del món del curs passat i de la prova de Londres del cap de setmana passat. Els participants catalans són els germans Isaac i Rubén Vergés, Carles Manich i Carles Torner. La jove sabadellenca Queralt Castellet obrirà la competició amb una exhibició.

EL PROGRAMA

Surf de neu
13-14.15 h:
Primera volta
15.30-16.45 h:
Segona volta
18-19.00 h:
Final
Esquí
20-21.00 h:
Top 10
21-21.30 h:
Final
(Entrades adults: 15 euros. Diumenge: activitats paral·leles)

Benguerel: «Mai hem competit en un escenari com aquest»

El barceloní Pako Benguerel, de 31 anys i una dècada d'experiència en aquestes competicions, serà un dels tres participants catalans en esquí. Els altres són Jaume Puigdengoles i Luka Melloni. «Mai hem competit en un escenari urbà tan espectacular com l'estadi olímpic», va destacar Benguerel, que va admetre que difícilment podrà superar la fase classificatòria de divendres. En aquesta modalitat els jutges valoren la tècnica, l'alçada i la planxada –l'aterratge– després del salt.

Inauguració del mundial de la Molina 2011

El delegat d'Esports de Barcelona, Pere Alcober, va anunciar la voluntat que en les pròximes quatre temporades aquesta prova es converteixi en l'inici de la campanya de neu. En aquest sentit, Alcober va avançar que a final de gener o principi de febrer del 2011 s'hi faria la cerimònia d'inauguració del mundial de surf de neu de la Molina. «Volem vincular-ho a aquest projecte del país», va subratllar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.