Futbol català

Categoria inqüestionable

Selecció. Catalunya empata contra Nigèria tot i acaparar les arribades més perilloses. Sergio avança els de Cruyff de penal (2') i Bright empata en un segon temps molt més igualat

NIGÈRIa1

CATALUNYA1

Ho diuen els entesos en futbol –inclòs el mateix Cruyff– i tenen tota la raó del món: si Catalunya jugués en l'àmbit internacional, faria parlar. Ahir, tot i empatar contra Nigèria, els pupils del tècnic holandès ho van tornar a demostrar. Potser no van poder acomiadar el seleccionador com haurien volgut, però van oferir un bon espectacle, sobretot en la primera part, en què van protagonitzar un monòleg minsament recompensat. I és que l'1-0 aconseguit per Sergio González (2') va quedar curt. En el segon temps, amb més igualtat i amb el rival jugant amb els bons, va arribar l'empat definitiu.

La festa al terreny de joc no va trigar gens ni mica a arribar. Concretament, un parell de minuts: el temps que va passar entre l'inici del partit i l'acció en què l'homenatjat Sergio González va provocar unes mans dins l'àrea. El mateix futbolista es va encarregar d'executar la pena màxima per batre Agbim i culminar el seu breu retorn al futbol amb el premi del gol. L'1-0 amb què va començar el duel no feia altra cosa que reflectir el que es va veure sobre el camp en els primers minuts: una Catalunya molt superior a Nigèria, que amb prou feines podia frenar les arribades rivals.

Superioritat catalana

El davanter de Linyola, que va ser un perill constant, gairebé marca el segon en el minut 13, quan va aprofitar una assistència en llarg de Sergio García per plantar-se davant el porter. Això sí, després de picar-li la pilota per sobre, no va arribar a connectar la rematada. Amb el pas dels minuts, el domini català va continuar i, després d'uns instants de pausa, els de Cruyff van tornar a la càrrega. Bojan hauria pogut marcar el 2-0 dues vegades (32' i 35'). En les dues ocasions, però, li va faltar la precisió necessària per encanonar la pilota. Piqué, en el minut 39 també va tenir el 2-0 a tocar, però no va estar encertat a rematar un servei precís de falta de Xavi. La pausa del descans, doncs, va arribar amb un resultat molt curt.

Arriba l'equilibri

Després de la represa, Johan Cruyff va alinear un onze nou, en què només repetia Bartra, ja que Raúl Rodríguez no va poder jugar. Tot i els canvis, Catalunya va continuar acaparant la possessió de la pilota. Així, en una de les ocasions dels locals, Tejera gairebé marca (54'), però la defensa va treure la seva rematada sota els pals. Aquesta acció va ser un punt d'inflexió, ja que tot seguit, en un contraatac, Bright va aprofitar una bona assistència d'Ogenyi per plantar-se sol davant Jordi Codina i batre'l amb un xut col·locat al seu pal esquerre.

Amb l'1-1, l'equilibri de forces va canviar i el combinat català, que havia estat l'amo i senyor del partit, va patir davant l'embranzida africana. Amb tot, Catalunya es va quedar a un pas d'oferir una festa rodona a Johan Cruyff en el seu comiat.

CATALUNYA: Kiko Casilla, Marc Bartra, Piqué, Puyol (Montoya, 44'), Capdevila, Víctor Sánchez, Xavi, Verdú, Sergio González (Álvaro Vázquez, 11'), Sergio García i Bojan Krkic. Van jugar la segona part: Codina, Amat, Jordi Alba, Sergio Busquets, Sergi Roberto, Sergio Tejera, Soriano, Tello i Piti. NIGÈRIA: Agbim, Solomon (Kenneth, 51'), Azubuike, Godfrey, Benjamin Francis, Ogenyi, Ogud (Lawal, 66'), Ejike (Uche, 59'), Sunday (Emenike, 59; Rabiu, 90'), Brown i Dike Bright (Ahmed Musa, 55'). GOLS: 1-0 (2') Sergio González, de penal. 1-1 (54') Dike Bright. ÀRBITRE: Estrada Fernández. T.G.: al visitant Dike Bright. T.V.: cap. PÚBLIC: 27.234 espectadors a l'estadi de Cornellà-el Prat
Cruyff és un dels grans. Ha estat un plaer haver coincidit amb ell i un orgull haver jugat el matx
Sergio González
Jugador de Catalunya
Cruyff ens ha dit que gaudíssim i que ningú es fes mal. Volíem guanyar per acomiadar-lo bé
Gerard Piqué
Sempre he dit que aquest és un partit molt especial per a mi. Veure la gent entregada és maco
Bojan Krkic

Gràcies per tot, Johan!

Catalunya va dir adéu al seu seleccionador, Johan Cruyff, agraint-li tot el suport donat en uns moments de canvis i reivindicació per al país. L'holandès volador va dirigir ahir l'últim partit amb la quadribarrada tancant una etapa que va començar al novembre del 2009 i que als seus 65 anys ja ha tancat. Ho va fer amb un empat en un partit en què els resultats acostumen a ser el que menys importa i, sobretot, deixant, com sempre, el seu segell futbolístic que quedarà per als annals del futbol mundial. Tot i que va haver-hi una part del públic que va xiular el tècnic quan es va expressar en castellà, Cruyff, sens dubte, es va endur la gran ovació de la nit en l'homenatge. El públic va voler agrair-li tres anys convencent els millors jugadors del país per estar al costat del país i, sobretot, per dotar la nostra selecció d'una volada internacional. “Amb el que em quedo és amb la gran predisposició dels jugadors a l'hora de defensar el seu país”, va dir.